Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tavoitteena hyvinvoiva ihminen

Alkuvuodesta tuupattiin maailmalle “aktiivimalli”, joka vaatii työttömänä olevaa osallistumaan työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin. Vieläkään ei taideta olla ihan selvillä, mitä nämä toimenpiteet kaiken kaikkiaan ovat, mutta seuraamuksia jaetaan kyllä. Ennen kun kaikki kysymysmerkit aktiivimallista on saatu poistettu, on nykyhallituksella kova kiire saada pöytään uudet kysymysmerkit työttömälle. “Aktiivimalli 2” pitää sisällään paitsi työnhakuvelvoitteen, myös työnhaun tukemisen vähentämisen.

 

Miksi työtön ei ansaitsisi apua? Puhutaan ihmisistä, jotka käyttävät järjestelmää hyväksi, mutta todellisuudessa työttömänä on pääasiassa ihmisiä, jotka ovat työttömiä vasten omaa tahtoaan sekä ihmisiä jotka ovat työttömiä ilman kykyä ottaa työtä vastaan.

Jos minulta kysytään, ennen kaikenmaailman aktiivimallien kehittämistä pitäisi katsoa, onko perusta kunnossa. Onko ihmisten mahdollista saada sitä palvelua ja sitä etuutta mikä heille kuuluu? Eli ovatko kaikki työttömät oikeasti työnhakijoita, ja jos eivät ole, niin miksi näin ei ole? Minusta on väärin, että ihmiset, jotka eivät sairautensa vuoksi ole työkykyisiä, eivät kuitenkaan saa aina oikeutta sairastaa ilman työvoimahallinnon raipaniskuja. Jos työkykyä ei ole, pitää selvittää, voidaanko asialle tehdä jotain. Ja siksi aikaa kun selvitetään ja tehdään niitä erilaisia kuntouttavia asioita, ei ihmisen toimeentuloon saa kajota. Tosiasia on, että työllisyyteen tähtääviä toimenpiteitä on valtavasti, mutta ne eivät kelpaa aktiivimallin täyttämiseen. Toisten kanssa pitää parantaa ensin elämänlaatua sekä opetella itsestä välittämistä ja huolehtimista, ennen kuin voidaan edes puhua mistään työhön liittyvästä.


Toinen asia, mikä minusta menee nyt niin pieleen kun vain voi mennä, on tuen vähentäminen. Eikö hyvinvointivaltio tarkoita juuri sitä, että ihminen saa apua silloin, kun asiat menee pieleen? Jos menettää työpaikan, eikä omin neuvoin heti löydä uutta, niin eikö ole kaikkien edun mukaista, että autetaan miestä mäessä? Yksikään ihminen ei saa työpaikkaa sen vuoksi, että hänen etuuksiaan leikataan. Mutta kahdet silmät huomaavat enemmän kuin yhdet, joten pienenkin avun turvin on työllistyminen todennäköisempää kuin ihan yksin jätettynä.

Minun aktiivisuusmallini on käänteinen. Siinä kannustetaan, rohkaistaan ja palkitaan. Siinä tuetaan, mahdollistetaan ja tuupataan. Siinä haetaan juuri oikeat palikat ihmisen tarpeisiin ja asetetaan ihmisen kokoiset tavoitteet. Siinä edetään inhimillisesti, mutta kuitenkin päättäväisesti siihen suuntaan, mikä on kunkin yksilön edun mukaista. Minun aktiivisuusmallini ei alista, kyykytä eikä nöyryytä. Se kohtaa ihmisen ihmisenä ja kulkee rinnalla sen matkan minkä rinnallakulkijaa tarvitaan. Minun aktiivisuusmallini tavoite on hyvinvoiva ihminen.

Outi Veijonaho

Eurajoen sivistyslautakunnan puheenjohtaja

27.6.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva