Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vain jos

Kuva: Vain jos

Sipilän hallitus on laittanut Suomen vuosisadan suurimpaan remonttiin.

Kolme vuotta takana ja tekeillä on kolmas yritys korjata sote-uudistuksen lakiesityksen puutteita.

Perustuslakivaliokunta edellytti voimaantulon olennaista pidentämistä sekä myös alueellista vaiheistusta.

Tämän johdosta hallitus esittää nyt, että asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin käyttöönottoa lykätään puolella vuodella (1.1.2021). Sote-keskusten käynnistymistä lykätään yhden vuoden päälle lisävuodella (1.1.2022). Hallituksen esittämiä vaiheistuksia tuskin tullaan pitämään voimaantulon olennaisena pidentämisenä. Mikäli maakuntien aloitus lykkääntyy vuoden 2020 alusta (pääministeri Sipilän pelkäämällä tavalla ehkä jopa vuoden 2021 alkuun), katoaa vähäkin lisävaiheistus kokonaan.

Perustuslakivaliokunta vaati turvaamaan soteuudistuksen riittävän rahoituksen sekä normaalioloissa että poikkeustilanteissa. Ratkaisunaan hallitus esittää, että maakuntien rahoituksen säästöleikkurista (3mrd:n säästö vuoteen 2030) pidettäisi kiinni. Satakunnan osalta se tarkoittaisi yhä 14,8% leikkausta vuoteen 2030 mennessä. Jos riittävän moni maakunta tai tarpeeksi suuri väestöpohja kärsisi rahoituksen vähyydestä, tällöin hallitus kuitenkin turvaisi rahoituksen. Myös yksittäiset maakunnat saisivat nyt heti apua, mutta kahden vuoden peräkkäinen tarveharkintainen tuki johtaisi  kriisimaakuntamenettelyn käynnistymiseen. Hallituksen esittämä ratkaisu johtaisi siihen, että rahoituksen tasosta kinasteltaisiin joka vuosi erikseen valtion budjetissa. Maakunnat olisivat pahimmillaan vuorotellen lakki kourassa apua pyytämässä.

Perustuslakivaliokunta edellytti, että laista on käytävä selvästi ilmi, miltä osin tulevaisuudessa käyttöönotettava asiakassuunnitelma on palvelun tuottajia sitova ja asiakkaalle tai potilaalle oikeuksia luova. Hallitus esittää nyt yllätysratkaisunaan, että palveluntuottajilla ei olisi enää velvollisuutta noudattaa asiakassuunnitelmaa, eikä sitä koskeva päätös olisi muutoksenhakukelpoinen eikä se loisi asiakkaalle oikeutta palveluihin.

Uusimman esityksen valmistuttua sosiaali- ja terveysvaliokunta on istunut huhtikuun alusta kesäkuun alkuun kahdessa kuukaudessa 203 tuntia, kun normaalisti se käsittelee koko vuoden asiat noin 100 tunnissa. Eduskunnalta edellytetään siis noin 12-kertaista käsittelytahtia tulevatkin kuukaudet, että jättiuudistus etenisi riittävällä vauhdilla. Helppoa ei ole siten sekään, että perustuslakivaliokunta edellytti, että uudistuksen lainsäädännön puutteet voidaan korjata eduskunnassa (vain jos) siihen varataan riittävä aika.

Krista Kiuru

SDP:n kansanedustaja Porista

27.6.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva