Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Miksi aurinko ei laske aina kello 19?

Kuva: Miksi aurinko ei laske aina kello 19?

Luvialla asustava Boss-poni rakastaa kuvattavana olemista. Kun valokuvaaja lähestyy sitä kameran kanssa, se menee pyytämättä kuvauksellisiin asentoihin. Toisin kuin muut hevoset, jotka juoksevat vauhdilla kameran ohi, Boss lönkyttelee hitaasti kuin kysyen, saitko nyt? Tämä on äskettäin harvinaisen ”Master Qualified European Photographer”-arvonimen saaneen valokuvaaja Johanna Sjövallin arkea. Ennen häntä arvonimi on myönnetty vain neljälle suomalaiselle.

Hevoset eivät valikoituneet Johanna Sjövallin kilpailusarjaan sattumalta. Hän on ollut heppatyttö niin kauan kuin muistaa. Hevoset ja valokuvaus kolahtivat kuitenkin samanlaisella voimalla. Kertaheitolla.

- Olen Preiviikistä, eli maalta ja ratsastin Yyterin ja Siikaisten Sammin talleilla. Jos en saanut vanhemmilta kyytiä pyöräilin joka päivä talleille. Myöhemmin vedin itsekin ratsastusleirejä, sanoo Johanna, jonka ensimmäinen ammattikin on ratsastuksen opettaja.

Ratsastusterapia olisi kiinnostanut, mutta kun fysioterapeuttikoulun ovet eivät auenneet ja allergiakin alkoi vaivata, hän otti vastaan myyjän työn Tunnin kuvasta. Siitä alkoi innostus, suorastaan intohimo, vaikka liikkeessä kuvattiin lähinnä passikuvia. Tuli ensimmäisen järjestelmäkameran osto.

- Opiskelin Visuaaliviestinnän instituutissa ja olin oppisopimuksella porilaisella Harri Virralla. Sen jälkeen suoritin valokuvauksen erikoisammattitutkinnon, kertoo Johanna, jonka palkintoluettelo on nykyisellään parin A4:n mittainen.

Koska astetta matalampi QEP-arvonimi oli jo olemassa, piti kurkottaa pidemmälle. Seuraavaksi oli mietittävä mihin MQEP-kilpailusarjan aihealueisiin erikoistuisi. Vauvat, naiset, asetelmakuvaukset ja hääkuvaukset ovat niin käytettyjä, että uutta oli vaikea löytää. Vastaus oli lähempänä kuin hän uskoikaan.

Valokuvamaailman etuna voi pitää sitä, että Johanna allergisoitui heinille, mutta ei hevosille. Kerran jo kesken jäänyt hevosprojekti sai hienon ja voittoisan lopun.
Jurytustilaisuuden kriteerit edellyttävät ennen kaikkea omaa näkemystä ja tutkinnossa on oltava yhtenäinen sarja.

- Valitsin hevossarjan tyyliksi unenomaisuuden, sadunomaisuuden, ehkä mystisyydenkin. Joku sanoo kuviani melankolisiksi. Käsittelen kuvia enemmän tai vähemmän. Saatan tehdä pinnasta maalausmaisen, poistelen riimuja, aitoja, ihmisiä, koska talliolosuhteet ovat mitä ovat. Usein vaihdan taivaan, kertoo Johanna tekniikoistaan.

Kaupalliset työt ovat niitä, jotka pitävät leivässä. Mainostoimiston tilauksen mukana tulee usein käsikirjoitus, jota on noudatettava. Mutta Johanna siirtää kaiken vapaissa taidekuvauksissa oppimansa niihin. Johanna pitää itseään kaupallisena kuvaajana, mutta kuvat kertovat kuvat meille taiteilijasta, vaikka hän itse titteliä vierastaakin.

Leea Pennanen-Salli

27.6.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva