Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sadetta ja fudista..

Vihdoin ja viimein ne kauan odotettu sade tuli maanantain vastaisena yönä sekä jalkapallon MM - kisat alkoivat. Metsät ja ympäristö tarvitsivat tätä edes pientä sadetta. Mustikat olivat aika kärsineen näköisiä kävelylenkin yhteydessä niitä katsoessani. Ehkä tämä vähän helpottaa niiden tilannetta. Yleensä aina kirjoitan politiikasta mutta nyt teen poikkeuksen. Voisin muutaman sanan kirjoittaa jalkapallosta.

 

Suurmaat Saksa ja Brasilia aloittivat urakkansa sunnuntaina. Molemmat koneet yskähtelivät joista Saksa ehkä enemmän. Saksan keskikenttä näytti hitaalta ja laiskalta Meksikon nopeita juoksijoita ja syöttelijöitä vastaan. Ystävät kommentoivat, että tämä Özil ei enää kuuluisi joukkueeseen. Samoin Toni Kroos on aina ollut laiska puolustamaan. Meksiko ansaitusti voitti pelinsä. Omalta osalta voi todeta, että pelien lopputuloksen osalta veikkaukset ovat menneet kohtalaisesti. Islannin tasapelin Argentiinaa sekä Portugalin Espanjaa vastaan haistoin oikein. Ehkä tuo jälkimmäinen ei nyt niin yllättävää ollut. No entäpä sitten  Brasilia. YLE:n asiantuntijat Litmasen johdolla vähän epäilivät, että saiko Brasilia liian nopeasti maalinsa pelissä ja siksi joutui vaikeuksiin Sveitsin kanssa. Tasapeli oli melkein parasta mitä Sveitsin osalta uskallettiin toivoa.

Omasta MM- veikkauksesta voin todeta, että ehkä pari asiaa menee kohdalleen alkulohkosta. Veikkasin Saudeja vähiten maaleja tekeväksi ja sekä myös eniten päästäväksi maaksi. Venäjän 5 - 0 voitto antaa tähän uskoa. Saksaa veikkasin eniten maaleja tekeväksi. Tuo veikkaus eilisen pelin jälkeen meni melkein romukoppaan. Saksan kisoista näyttäisi tulevan vaikeat. Onko Saksa sitten neljän parhaan joukossa niin jää nähtäväksi?

Jalkapallokisoja leimaa myös poliittisuus. Länsimaiset johtajat ovat boikotoineet Venäjän kisoja Skripalin ja mm. Krimin tilanteen vuoksi. Boikottia ei voi pitää onnistuneena.

Alkupäivien osalta näyttäisi siltä, että katsomot ovat hyvin täynnä ihmisistä eri puolilta maailmaa. Katsomoissa ei näy maailmanpolitiikan myllerrys. Trump on välillä asettanut erilaisia tulleja ja välillä ottanut niitä pois. Kiina asetti puolestaan useilla yhdysvaltalaisille tuotteille tulleja perjantaina vastatoimenaan. Länsimaista Saksan talous on riippuvainen Yhdysvaltojen viennistä eniten. Eurooppa kaikkiaan on kärsimässä. Tämä tilanne sopii varmasti hyvin myös itään.

Tilanne pakottaa EU:ta katsomaan Venäjää suopeammin. Tosin EU on mennyt ehkä kaksi rattailla asiassa muutenkin. Kaasuputkien tekeminen samaan aikaan kun pakotteita on kiristetty se muistuttanut nuorallatanssia. Suomi on tässä pakotteiden ajassa ollut selkeä häviäjä. Tosin kaupankäynti on nyt kuluneen vuoden aikana vähän lähtenyt kasvuun.

Pakotteista ollaan montaa mieltä mutta alkumerkit Pohjois-Korean osalta näyttävät hyviltä. Mikäli ydinaseiden riisunta onnistuu Korean niemimaalla, niin se on ennen kaikkea pakotteiden ansiota. Viimeiset pakotteet joihin myös Kiina yhdessä länsimaiden kanssa sitoutui näyttää saaneen jotain liikkeelle. Se, että osapuolena on niin "meitä" länsimaisia ärsyttävä Trump on sivuseikka. Hän voi jäädä historiaan ehkä kuitenkin jotain hyvääkin tehneenä. Tapaa millä hän ajautuu vaikeuksista ja kohuista toiseen voi pitää huolestuttavina. Miten hän kohuja käsittelee, voisi kuitenkin meillä olla ehkä jotain opittavaa.

Onko sillä niin väliä mitä meistä ajatellaan ja kirjoitetaan. Otammeko välillä liian raskaasti elämän erilaiset kohut? No en tiedä. Ehkä järkevintä olisi pysyä parrasvaloista ja kohdella kanssaihmisiä kuten toivoo itseä kohdeltavan.
Oikein hyvää Juhannusta.

Tommi Raunela

Kirjoittaja on Porin sivistyslautakunnan puheenjohtaja (sd). 

20.6.2018 07:51

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva