Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kovat kaverukset, Eki ja Upi

Ei, ei nyt ole ollenkaan kyse kansakunnan kaapin päällä pönöttävistä poliitikoista tai muista julkimoista. Erkki ja Urpo nimittäin ovat ne kaksi äijää, joille omistetut keväiset nimipäivät antavat kokemusperäistä etukäteistietoa tulevan kesän säästä ja samalla tietysti vuodentulosta.

 

Suomenmaan ilmasto on taannut jännitystä asujainten elämään. Jo tunnetut neljä vuodenaikaa ovat aina tarjonneet vaihtelua. Mutta myös niiden vuodenaikojen koostumus on vaihdellut muistossa olevien vuosisatojen mittaan todella paljon. Sitä mukaa suomalaisen leipä on usein jäänyt kovin kapeaksi, ja suoranaiset nälkäkaudet ovat toistuneet entisaikoina melko armottomina. Sehän se toisaalta on kansaa sitkistänyt ja opettanut neuvokkuutta.

Viimeisin säiden oikkuilun aiheuttama suuri nälkäkausi koettiin meillä 150 vuotta sitten, vuosien 1865 - 1868 aikana. Luonnottomista ilmoista on paljon muistiinmerkintöjä, olihan tuolloin jo ainakin kiertokoulu kansan kirjallista sivistystä takaamassa. Nälkää nähtiin myös sata vuotta sitten, Suomen valtion syntymävuonna 1918. Ilmoja ei tosin tuolloin voinut syyttää leivän puutteesta - syynä olivat kansanluokkien väliset elintasokuilut, joita kovin haluttomasti hallituksen toimin ummistettiin…

Oikullinen ilmastomme on opettanut kansaa havainnoimaan ja tekemään johtopäätöksiä säännönmukaisuuksista - eli siis arvailemaan tulevien päivien ja kuukausien säitä.

Suurpiirteisesti ovat otsikon miehenpuolet kansan muistin mukaan määränneet tulossa olevaa kesäkautta tähän tapaan: ”Kylmä Erkki, hyvä merkki”! Kuluvan kevään oikkuilut eivät ole oikein hyvää luvanneet, sillä Erkin päivänä 18.5. oli 7 astetta lämmintä!
Urpon päivä, 25. toukokuuta, ei sekään ollut oikein asialla: silloin vallitsi tämän kevään yllättävä hellekausi, oli suorastaan kuumaa, yli 20 astetta lämmintä. Mutta kansanviisaus sanoo, että ”Urpo-turjus turkki päällä, koko kesän paita päällä”! Eli olisi pitänyt olla kylmää, jotta olisi tullut hellepaitakeliä kesäksi. Toinen sanonta huomauttaa, että ”vielä se Urpoki uikuttaa”, toisin sanoen päivän kohdalla pitäisi vallita suomalaisen kesän tyyppikeli, tuulta ja sadetta ja kylmää. Nyt siis näyttää kesästä tulevan huono eli viileä. Saapa nähdä.

Ennustellakseni edelleen tulevaa suvea, muistelen Paavon eli Paavalin päivän säätä 25.1. Silloin oli kolme plusastetta, tammikuussa siis. Ja kansanviisaus vahvistaa: ”Jollei pauku Paavalina, niin ei pouku pohtimessa.” Pakkasta olisi pitänyt olla, jotta tulevassa elokuussa jyvät pomppisivat pohtimessa - pohdin oli ennen käytetty laakea astia, jota hypittämällä roskat saatiin lentämään pois raskaampien viljanjyvien seasta. Eipä vieläkään hyvältä näytä.

Kun vielä muistutan, että kansan tietämän mukaan ns. suviöinä eli Yrjön, Pertin ja Markun yönä huhtikuun lopulla pitäisi olla lämmintä, niin aina vaan synkkenee. Kuluvan kevään suviöinä vallitsi näet lievä pakkassää ja päivälläkin oltiin juuri ja juuri plussan puolella.
No - onhan meillä monena kesänä ollut juhannusaattona kylmempää kuin jouluna. Joten olisiko se ilmastonmuutos Trumpin vähättelyistä huolimatta tulossa. Täytyy totutella ajatukseen.

Rauni Virtanen

Kirjoittaja on karvialainen kulttuuripersoona. 

 

20.6.2018 07:48

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva