Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liikennepalvelulaki mullistaa taksimarkkinat

Uusi liikennepalvelulaki astuu pääosin voimaan heinäkuun alussa. Selkeän järjestelmämuutoksen laki tuo välittömästi taksipalveluihin. Muissa liikennemuodoissa muutokset näkyvät aikaa myöten lupamenettelyn ja muun sääntelyn väljenemisenä.

 

Liikenne ja viestintäministeriön osastopäällikön Olli-Pekka Rantalan mukaan liikennepalvelulaki on lainsäätäjän vastaus maailman muutokseen. Vastausta kaipaavat ilmastonmuutos, teknologinen kehitys, digitalisaatio sekä kasvavat kaupungit ja älykäs maaseutu.

Älykkäällä maaseudulla tarkoitetaan erilaisten liikennepalvelujen joustavaa yhdistelmää, joilla estetään palvelujen hintojen nousu harvaanasutuilla seuduilla.

Liikennepalvelulaki on liikenteen palvelumarkkinoita koskeva reformi. LVM:n Rantalan mukaan lakiuudistuksen ”keskiössä on asiakas”. Asiallisesti ottaen lakiuudistuksen keskiössä ovat kuitenkin markkinat. Lain valmistelijoiden käsityksen mukaan se on sama asia.

Taksimarkkinoille kevytsääntelyä. 1. heinäkuuta takseilta poistuu hintasääntely, taksilupakiintiöt, asemapaikkavelvoite sekä päivystysvelvoite ja ajovuorojärjestys.

Henkilöauton lisäksi taksista käy muukin menopeli, vaikkapa mopoauto. Taksiauton ilmaisevaa taksikupua ei enää tarvita, eikä taksamittarikaan ole pakollinen.

LVM:n mukaan pääsääntö on, ettei mittaria tarvita, jos hinta ei perustu ajan ja matkan mittaamiseen. Tämä on tilanne, jos taksi tilataan sovelluksella, joka kertoo matkan hinnan tilattaessa. Esimerkiksi taksitolpalla mittari olisi erään tulkinnan mukaan tarpeellinen.

Kyseessä on kuitenkin vain liikenteen turvallisuusviraston Trafin suositus. Pelkkään suositukseen perustuu sekin, että taksikyydin hinnoitteluperuste tulisi laittaa näkyviin ajoneuvon ulkopuolelle esimerkiksi tarralla. 

UP/Kari Leppänen

Lue lisää keskiviikon Uudesta Ajasta tai näköislehdestä. 

20.6.2018 07:56

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva