Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hirsirakentaminen on kuin Sipilän hallituksen sote

Kuva: Hirsirakentaminen on kuin Sipilän hallituksen sote

Ostin osuuskaupasta syksyllä kesäkalusteiden alennusmyynnistä höylähirsisen pienoismökkipaketin. Kesämökille vierashuoneeksi. Pakottavaa tarvetta ostokseen ei ollut, mutta Sulo Vilenin viisautta soveltaen: Kun halvalla sai.

Kesäkuussa tuli sitten aika pystyttää pytinki. Arvioni oli, että höylähirsirakentamiseen kykenisi vaatimattomammallakin kokemuksella varustettu `tekomies´, kuten minä. Itseeni tyytyväisenä ryhdyin availemaan mökkipaketin muoveja: olinhan hyvissä ajoin keväällä välttänyt mökkirakentajan ensimmäisen sudenkuopan ja hakenut projektilleni toimenpideluvan. En tosin ymmärtänyt, miksi rakennustarkastaja hymyili vinosti iskiessään leimaa paperiini…

Paketista levisi mökkinurmikolle melkoinen keko eripituisia ja –paksuisia höylähirsiä, listoja ja lautoja, pussillisia eripituisia nauloja, ovi ja ikkunat raameineen. Mutta ei minkäänlaista piirustusta. Parin sivun ohjekirjanen toki, missä korostettiin perustusten rakentamisen tärkeyttä: ”Millien mittausvirhe perustuksissa kertaantuu senteiksi ylimmissä hirsikerroksissa” , siinä sanottiin.

Tämänkin ansan olin välttänyt: Maata oli kaivettu, sorastusta oli kymmenien senttien paksuudelta ja kevytsoraharkot tönöttivät tukevasti millilleen vatupassissa kaikkiin suuntiin. Mutta kaaos osien paljoudessa ja piirustuksen puute olivat viedä uskon. Vaimo, järjestyksen ihmisenä ja oivallisena hantslankarina ehdotti, että pannaan eri hirret omiin kasoihinsa. Näin tehtiin ja kaaokseen tuli heti järjestystä. Onneksi oli säilynyt myös mainoskuva mökistä, josta saattoi hahmottaa, mikä oli tavoite.

Ja eikun toimeen. Vähitellen hirsikerros toisensa jälkeen alkoi nousta ja mökki hahmottua. Toki vastoinkäymisiäkin oli. Pohjakerrokseen tuli pantua väärät hirret, jonka huomasin vasta viidennessä varvissa. Hirsirakentaminen on siitä pirullista hommaa, että virheen korjaaminen edellyttää lähes aina koko päälläolevan rakennelman purkamista. Kolmatta purkuoperaatiota äheltäessäni hikinen pääni oivalsi analogian: Tämähän on samanlaista touhua kuin hallituksen SOTE-uudistaminen.

Liikkeelle on lähdetty innolla, kasaamalla isoon kekoon asioita, jotka mahdollisesti eivät ollenkaan sovi toisiinsa. Kunnon piirustuksia ei ole ollut (=laaja parlamentaarinen valmistelu), on vain tuhruinen `mainoskuva´ siitä, mihin pyritään. Perustuksia ei ole laadittu kunnolla, ja niinpä ´perustusten mittausvirhe´ (säästöarvio) on johtamassa megaluokan virheeseen SOTEn rahoituksessa. `Vääriä hirsiä´(valinnanvapaus ja yhtiöittäminen) on soviteltu yhteen ja nyt on rakennelmaa pakko purkaa, jotta päästäisiin eteenpäin. Ja mikä tärkeintä: `toimenpidelupa´(=EU:n komission notifikaatio) on unohdettu hakea! En kadehdi sosiaali- ja terveysvaliokuntaa enkä sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehiä, joiden piikkiin hallituksen onnettomien suhmurointien siivous nyt näyttää kaatuvan.

´Ylimpiä hirsivarveja´ eli uudistuksen mahdollista jalkauttamista maakunnissa ovat työstäneet viimeiset kaksi vuotta sadat luottamushenkilöt ja jopa tuhannet viranhaltijat pää- ja sivutoimisesti kunnissa, valtionhallinnossa ja maakuntien elimissä. Kun perusta nyt on järkkymässä, on tämä kymmeniä miljoonia maksanut työ vaarassa joutua romukoppaan. Vieläkö joku ihmettelee, mistä kansalaisten kasvava kyynisyys SOTE-uudistusta kohtaan kumpuaa?

Ai mitäkö kuuluu minun mökkiprojektilleni? Erinomaista! Katto on valmistumassa ja tavoite on, että juhannuksena vierasmaja ottaa vastaan ensimmäiset yöpyjänsä. Samaa ei kuulu hallituksen SOTE-esitykselle. Suosittelenkin pääministeri Sipilälle siirtymistä kakkaroiden ja apiloiden parista hirsirakentamiseen. Siinä taatusti oppii paljon, esimerkiksi virheiden välttämisen tärkeydestä.

Harri Kivenmaa

Kirjoittaja on SDP:n maakuntapoliitikko Kokemäeltä 

13.6.2018 07:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva