Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rohkeat ihmiset muuttavat maailmaa

Kuva: Rohkeat ihmiset muuttavat maailmaa

Tupakantumpit kadulla harmittavat monia pienten lasten vanhempia. Pienet sormet kun poimivat helposti kadulta kaiken aina roskista pikkukiviin asti. Harva kuitenkaan on ajatellut, että maassa lojuvien tumppien myrkyt vaikuttavat meihin jokaiseen ruokavaliomme kautta. Tupakantumppi nimittäin sisältää muovia ja myrkkyjä. Sen myrkyt kulkeutuvat mikromuovihiukkasten mukana vesistöihin ja sieltä ravintoketjun kautta esimerkiksi ihmisten ravintona käytettävään kalaan, ja siten lopulta ihmiseen.

Viime viikolla vietettiin maailman ympäristöpäivää. Ympäristöpäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan sitä, miten he voivat omassa arjessaan vaikuttaa yhteisten ympäristötavoitteiden saavuttamiseen. Tietoisuus muokkaa asenteita, ja vasta asenteiden muuttuminen voi muuttaa tapojamme toimia. On siis puhuttava paljon ja joka puolella esimerkiksi roskaamisen vaikutuksesta meidän kaikkien hyvinvointiin, jos halutaan saada luonto puhtaaksi.

Yhä useampi ihminen on huolissaan ympäristön kuormittumisesta ja maapallomme tulevaisuudesta. Vuonna 2017 teetetyssä kyselyssä 59 prosenttia suomalaisista piti ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana, kun vastaavasti talouskriisin keskellä vuonna 2012 vain 23 prosenttia kyselyyn osallistuneista koki ilmastonmuutoksen erittäin vakavana. Näyttääkin siltä, että omat henkilökohtaiset ongelmat saavat ihmisen keskittymään enemmän lähitulevaisuuteensa kuin vuosikymmeniä eteenpäin maapallon tulevaisuuteen.

Suomi on osana Euroopan unionia sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjään ja lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Vuoteen 2030 ulottuvat EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan raamit vaativat kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta ja uusiutuvan energian osuuden saamista vähintään 27 prosenttiin. Vuosina 1990-2012 kasvihuonekaasut olivat vähentyneet jo 18 prosenttia ja uusiutuvien energialähteiden osuus nousi 14,1 prosenttiin vuonna 2012, kun vuonna 2005 luku oli vain 8,5 prosenttia. Lopullisiin tavoitteisiin on vielä matkaa, mutta muutos on mahdollista tehdä.

Samaan aikaan kun tietoisuus ympäristömme haasteista kasvaa, on ilmastonmuutoksen kyseenalaistava joukko muuttunut entistä kovaäänisemmäksi. Jos ilmastonmuutosta vähättelee niinkin vaikutusvaltainen taho kuin Yhdysvaltain presidentti, on aina vain vaikeampaa saada maailman kansat yhtenäisiksi asiassa. Ympäristötavoitteisiin sitoutuminen on jokaiselle iso asia, sillä ne edellyttävät merkittäviä muutoksia nykyiseen toimintaan, niin teollisuuden, liikkumisen kuin taloudenkin osalta. Tahtotila edellyttää myös epäitsekkyyttä, sillä ympäristöongelmat koskettavat ensimmäisenä kaikkein köyhimpiä maanosia ja väestöä. Jos oma asema on tärkeämpi kuin lastemme mahdollisuus elää puhtaassa maailmassa, tuntuu ilmastonmuutoksen torjuminen varmasti turhalta ja mahdottomalta. Toivottavasti maailmassa on kuitenkin riittävän paljon rohkeita ihmisiä, jotka haluavat muutosta.
Vaikka ilmastonmuutoksen torjuminen ravistelee yhteiskuntamme rakenteita, niin sen ei tarvitse lamaannuttaa. Itse asiassa ne yritykset, jotka ottavat kestävän kehityksen osaksi koko toimintastrategiaansa ovat vahvoilla tulevaisuudessa. Nimittäin kuluttajat tulevat entistä enemmän valitsemaan sellaisia yrityksiä ja tuotteita, joissa asiat hoidetaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia kunnioittaen.

Suomalainen osaaminen onkin jo nyt huippuluokkaa myös ympäristöasioissa. Satakunnasta löytyy osaamista esimerkiksi puhtaan veden tai jätteiden käsittelyn saralla. Leviävän kuivuuden ja saasteiden takia on ennakoitu, että käyttökelpoisesta vedestä tulee tulevaisuudessa harvinaisuus, jonka perässä ihmiset ovat valmiita vaeltamaan pitkiäkin matkoja - ja jonka takia valtiot ovat valmiita sotimaan, valitettavasti. Satakunta voisi nousta kartalle maailmalla puhtaan veden ratkaisukeinojen tuojana. Aivan samoin kuin maakuntaan voisi rakentua klusteri jätteiden käsittelyn -osaamisen ympärille, sillä maapallo on hukkumaisillaan jätteisiin. Meillä on jo maailmalla menestyneitä alan yrityksiä, joiden ympärille klusterin rakentaminen on mahdollista.

Suomi on historiansa aikana toiminut edelläkävijänä monessakin asiassa. Suomalaisten ympäristöosaamista pitäisikin nyt kehittää suurin panostuksin ja viedä sen tuotoksia sitten rohkeasti maailmalle.

Maailmaa voi muuttaa - siihen tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.

Kristiina Salonen

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Raumalta 

13.6.2018 07:34

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva