Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Soteen valmistautuminen kansanterveyden näkökulmasta

Tällä hetkellä me kaikki odotamme, miten sote-valmistelu menee maaliin tai miten maakuntavaalien käy? Siitä meillä jokaisella on varmasti oma näkemyksensä ja myös toive, miten tässä tulisi käydä.

 

Jätän maakuntavaalit hautumaan ja lähestyn sote-valmistelua pienen kunnan luottamushenkilönä ja myös sitä kautta perusturvan asioihin perehtyneenä, sillä toimin perusturvalautakunnan varapuheenjohtajana Säkylässä. Toisaalta lähestyn asiaa myös liikunta-aktiivina, jonka elämätehtävänä on ollut aina liikkua oman terveyteni ja hyvinvointini vuoksi ja samalla myös aktiivisesti liikuttaa muita.
Työurani puolustusvoimissa on laajentanut näkemystä myös liikunnan kansanterveydellisistä vaikutuksista.

Toimiessani nyt toista kautta kunnan luottamustehtävissä näköalapaikalla, on alkanut joskus jopa harmittaa painotus keskittyä sairauksien hoitoon tässä sote-uudistuksen valmistelussa. Keskustelu tuntuu painottuvan siihen, miten sairaita ihmiset ovat, kuinka nopeasti pääsee lääkärin vastaanotolle, miten huolehditaan ikääntyvän väestön sijoittamisesta sen jälkeen, kun kotona asuminen on jo mahdotonta ja miten asuminen sen jälkeen toteutetaan?

Kaikki toki hyviä asioita, mutta mielestäni tärkeämpää olisi kuitenkin keskittyä siihen, miten tuettaisiin mahdollisimman pitkälle sitä, että ikääntyvä Matti tai Maija selviäisi mahdollisimman pitkään kotioloissa toimintakykyisenä ja omatoimisena. Tämä auttaisi ensisijaisesti ikääntyvää kuntalaista selviämään hyvävointisena mahdollisimman pitkään, mutta auttaisi myös kaltaistamme pientä kuntaa selviämään perusturvan taloudellisista karikoista, joita esimerkiksi erikoissairaanhoito meille aiheuttaa.

Toki aina on tarvetta leikkaushoidolle ja muulle erikoissairaanhoidon palveluille, mutta elämäntapojen säilyminen terveellisenä ja osallistumisaktiivisuuden pysyminen korkealla tasolla eri harrastusmahdollisuuksien parissa on kuin laittaisi rahaa pankkiin.”
Mikä sitten olisi neuvoksi? Mikä on se viisasten kivi, jolla näiltä ongelmilta vältytään? Yhtä vastausta ei varmasti ole, mutta varmaa on, että liikunnallisten toimintojen kehittäminen, virikkeellisen toiminnan runsas järjestäminen ja kaiken kaikkiaan panostaminen siihen, että näistä asioista puhutaan riittävästi jo reilusti ennen ikääntymisen alkamista. Terveet elämäntavat, riittävä uni ja lepo, liikunta itselle sopivalla tavalla vaikka hyötyliikuntana, ovat peruspilareita, kun näitä asioita kehitetään. Lisäksi yksi erittäin tärkeä osuus on tapahtumien sosiaalisuudella.

Omassa kotikunnassani on virkeästi toimivien eläkeläisjärjestöjen, kyläyhdistysten sekä kunnan järjestäminä erittäin vilkasta toimintaa ikääntyville kuntalaisille. Tästä esimerkkinä voisin mainita kuntamme Ikääntyvien neuvoston, joka vähintään kerran kuussa järjestää tapahtumia aiheinaan, niin liikunta, kulttuuri kuin muukin virikkeellinen ja sosiaalinen toiminta. Nämä tapahtumat, ”Sumpit” ovat saaneet laajaa kiinnostusta koko Satakunnan alueella. Miten saadaan kerran kuukaudessa noin sata ikäihmistä viihtymään yhdessä terveellä tavalla ja näin saamaan virikkeitä omaan elämäänsä.

Tämä kaikki kiteytettynä kertoo, että ainakin pienissä kunnissa ja paljolti myös uhanalaisten terveyspalvelujen kurimuksessa, olisi kuitenkin melkoisesti halvempi ja ennen kaikkea terveempi tapa panostaa hyvinvoinnin kehittämiseen, vaikka seniorien liikunta- ja tapaamispaikkoja kehittämällä, kuin odottaa, mitä se pelätty sote-uudistus tuo tullessaan. Varmasti terveyspalveluja kiristetään, ne saattavat siirtyä kauemmaksi ja pahimmassa tapauksessa päätösvalta näissä asioissa saattaa siirtyä pois omista käsistä.
Mikä onkaan sen parempi tapa valmistautua tähän, kuin se, että huolehditaan oman kunnan alueella tarjottavat liikunta-, kulttuuri- yms. harrastusmahdollisuudet helposti saataville, niihin kannustetaan ja ne ovat hyvässä ja viihdyttävässä kunnossa.

Toiminnallisuus on kaiken avainsana, ei hikipäässä liikkuminen sinällään. Virtaa ja voimaa tarvitsee niin keho kuin mielikin, sen lopputuloksena on taatusti paljon paremmin voiva kansalainen. Ei tarvitse miettiä ja pohtia, viekö pelätty sote-uudistus meiltä mahdollisuuden päästä lääkärin vastaanotolle päivän kahden sisällä. Sinne kun näillä eväillä ei ole tarvetta edes jonottaa, ainakaan niin paljon ja niin usein. Ja tässä voittavat kaikki!

Timo Lehtonen

Kirjoittaja on Satakunnan sosialidemokraattien piirihallituksen jäsen Säkylästä. 

6.6.2018 08:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva