Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sairaan kustannuksella

Kuva: Sairaan kustannuksella

Monet sote-uudistuksen tu.500oreimpiin vastoinkäymisiin liittyvät ongelmat ovat perua aikaisemmasta ajalta. Sipilä hallitus nimittäin luopui alkuperäisessä keväällä hallitusohjelmassa (2015) tavoitellusta sote-uudistuksen toteutustavasta marraskuun hallituskriisin (2015) jälkeen tehdyn uuden poliittisen sovun tuloksena. Alkuperäisessä hallitusohjelmassa oli tarkoituksena koota ensin järjestäjät yhteen sote-alueiksi, ja sen jälkeen asteittain lisätä valinnanvapautta uudistuksen viimeisessä vaiheessa. Lehmänkaupan johdosta sotella edistetään nyt markkinamallia ja maakuntien perustamista.!p!p

Sote-uudistukselle on asetettu hyvin laajasti jaetut ja hyväksytyt tavoitteet: hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palveluiden yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannuskasvun hillitseminen. Eri mieltä oppositio on hallituksen kanssa soteuudistukseen liitetystä markkinamallista (eli valinnanvapauden edistämisestä). Mikään näistä alkuperäisistä tavoitteista ei ole enää toteutumassa valinnanvapausmalliin liittyvien heikkouksien johdosta. Heikoimmassa asemassa oleville ei ole juurikaan luvassa valinnanvapautta. Markkinoille valuvat kevyimmät ja helpoimmat osat sosiaali- ja terveydenhuoltoa, ja vaikeat ja raskaat hoidot jäävät aakuntien vastuulle.

Hallituspuolueillakin on enää yhden ihmisen enemmistö kokonaisuuden eteenpäin viemiseksi.

Valinnanvapauden edistämiseksi laaditun hallituksen esityksen tavoitteena on avata sote-markkinoita 5,3 mrd:lla eurolla (esim. kolmannes sote-keskuksista markkinoille, vanhusten asumispalveluista 40%). Julkisen sektorin sote-työpaikoista 50 000 siirtymässä vähintään osittain yksityiselle sektorille. Lakiesityksessä ei suitsita tai edes kohtuullisteta voittoja, vaikka esimerkiksi perusopetuslaissa edellytetään, että yksityiset koulutu eivät voi tuottaa voittoa.

Mallissa järjestäminen ja tuottaminen joudutaan erottamaan markkinoiden avaamiseksi ja tuottajien nostamiseksi samalle viivalle. Maailmalla ei ole juuri enää missään tällaista erottelua käytössä, minkä seurauksena transaktio- ja hallintokustannukset voivat napata 10-15% toiminnan budjetista.

Valtiovarainministeriö ennustaa, että vuonna 2020 aloittavat maakunnat olisivat jo miljardin alijäämäisiä. Alijäämästä on tulossa vielä isompi, sillä rahoituksessa ei huomioida muutoskustannuksia, ICT-menojen kasvua eikä eri asiakasryhmien lisääntyvää palveluiden käyttöä, Myöskään suun terveydenhoitoon ei ole riittävästi rahoitusta. Yksistään säästöleikkuri ottaisi maakunnilta rahoitusta pois vuosittain, Satakunnasta noin -15% vuonna 2030. Valinnanvapausmallille on laskettu 1-3mrd. euron lisäkustannukset.

Suomen historian suurin hallinnollinen muutos saatetaan tehdä niin, että ihmisten palvelut eivät toteudu jatkossa yhdenvertaisesti koko maassa. Olemme paljon vartijana, jotta tätä ei tehdä sairaan kustannuksella.

Krista Kiuru

Kirjoittaja on SDP:n porilainen kansanedustaja. 

30.5.2018 07:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva