Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pysähtynyt ja menneille vuosikymmenille jämähtänyt SDP?

Kuva: Pysähtynyt ja menneille vuosikymmenille jämähtänyt SDP?

Noin kaksisataa sosialidemokraattia eri puolilta Suomea kokoontui menneenä viikonloppuna Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan hotelli Rantapuistoon. Ohjelmassa oli lähinnä puolueen työryhmätyöskentelyssä mukana oleville suunnattu Tulevaisuusfoorumi, jonka tarkoituksena oli tuoda eväitä puolueen ohjelmatyöhön. Koko työskentelyn ajatuksena oli laajentaa ajattelua siten, että ohjelmatyössä katsottaisiin pidemmälle horisonttiin, eli aina vuoteen 2030 asti.

Koko tapahtuma oli jaettu, puolueen ohjelmatyön mukaisesti, kuuteen muutoshaasteeseen, jotka pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen agenda 2030:n tavoitteisiin. Nämä kuusi muutoshaastetta ovat:
- teknologinen kehitys ja työn murros
- ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle
- demokratian ja osallisuuden tulevaisuus
- globaalin keskinäisriippuvuuden tulevaisuus
- talousjärjestelmä ja yhteiskunnallinen eriarvoistuminen
- rakennemuutos ja kaupungistuminen

Osallistujat oli jaettu näiden kuuden muutoshaasteen ympärille rakennettuihin polkuihin sen mukaan, minkä haasteen alle kuuluvan työryhmän työskentelyssä he ovat mukana. Itse osallistuin demokratian ja osallisuuden tulevaisuutta käsittelevään polkuun.

aksipäiväinen rupeama koostui kuudesta aihetta eri kulmasta lähestyvällä alustuksella. Demokratian ja osallisuuden tulevaisuutta pohtivat korkeatasoiset alustukset käsittelivät ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, muuttoliikettä ja maahanmuuttoa, kestävän kehityksen periaatteita suhteessa demokratian ja osallisuuteen, tiedon roolia tulevaisuudessa ja tietosuojaa sekä kulttuurin roolia demokratian ja osallisuuden vahvistajana. Mielenkiintoiset alustukset herättivätkin vilkasta keskustelua ja viikonlopun loppuyhteenvetoa varten varattu polkukohtainen viimeinen tunti olisi helposti venähtänyt useammaksi tunniksi.

Viikonlopun tapahtumat herättivät keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Muutamat, lähinnä politiikan ulkopuolella toimivat tutut, haastoivat, siitä, että kuinka mahdotonta vuoteen 2030 näkeminen on. Ajatus siitä, että teknologia kehittyy niin kovaa vauhtia, että yhdelläkään puolueella ei voi olla näkemystä siitä, minkälainen maailma on vuonna 2030. Tästä syystä joku piti jopa koko pohtimista turhana. Olen tämän työskentelyn turhuuden suhteen täysin eri mieltä.

Olen iloinen siitä, että SDP:ssä tehdään pitkälle tulevaisuuteen katsovaa ohjelmatyötä. Siinä edellä mainitut kriitikot ovat oikeassa, että tarkan tilannekuvan ennustaminen on hankalaa, ellei peräti mahdotonta. Mutta kysymys ei olekaan siitä. Kysymys on yrityksestä hahmottaa, että minkälaiset asiat vaikuttavat nyt ja lähitulevaisuudessa siihen, minkälaiseksi maailma on muodostumassa vuonna 2030. Kysymys on myös siitä, että minkälaisia toimenpiteitä tämä muutos edellyttää suomalaiselta ja eurooppalaiselta yhteiskunnalta. Kysymys on myös siitä, miten osaamme varautua ei-toivottuihin kehityskulkuihin, jotka saattavat olla sellaisia, mihin emme yksittäisenä maana tai edes eurooppalaisen yhteisön jäsenenä pysty vaikuttamaan.

SDP:n ohjelmatyö on tällä hetkellä hyvässä vauhdissa ja puolueella on tällä hetkellä vahva ote siihen, mistä asioista keskustellaan. SDP:n avaukset muun muassa sosiaaliturvan ja perhevapaiden  uudistamisesta sekä verolinjasta ovat herätteet vilkasta keskustelua. Jopa niin vilkasta, että tietyt oikealle päin kallellaan olevat toimittajat ovat alkaneet moittia puoluetta liiasta aktiivisuudesta. Toistetaan vielä: poliittista puoluetta moititaan liiasta aloitteellisuudesta ja avausten perusteellisesta valmistelusta. Hienoa SDP, jatketaan samaa rataa ja muutetaan maailmaa oikeudenmukaisemmaksi pala palalta!

Petteri Lahti

Kirjoittaja on SDP:n puoluevaltuuston jäsen Porista. 

23.5.2018 08:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva