Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Läimäys vasten kasvoja

Siltä se tosiaan tuntui - viimeisin Donald Trumpin tempaus. Tapansa mukaan USA:n presidentiksi korotettu itsekeskeinen koohottaja mellastaa kuin puolikasvuinen sonnimullikka haassa. Lähi-idän ruutitynnyrin potkiskelu saa vähänkään maailman ongelmia seurailleet iskemään kädet kyynärpäitä myöten ristiin: auta armias, jos tönitty vastapuoli yhtäkkiä osoittautuu yhtä varomattomaksi…

 

Mitä kaikkea Trump onkaan lupaillut vaalikampanjansa mittaan? Yleensä hän on luvannut kumota kaikki edellisen presidentin, Barack Obaman, läpi ajamat parannukset tai uudistukset. (Eihän Obama monia läpi saanutkaan, kiitos republikaanien jämäkän vastustuksen!)  Mitä järkeä tuollaisessa touhussa on? Ei tietenkään mitään - ja Trumpin lupausten innostamien USA:n kansalaisten sivistystasosta se antaa masentavan kuvan.

Kun joku tai jokin ajetaan toivottomaan tilanteeseen, niin pelättävissä on epätoivoinen teko. Niinhän pieni hiirikin hyökkää kohti ylivoimaista ahdistajaansa, kun pakoreittiä ei ole. Kun katsoo Lähi-idän karttaa, helppo on kuvitella sinne maastopalon kaltainen katastrofi. Pari miljoonaa kurjassa asemassa kuin avovankilassa jo 70 vuotta kituuttanutta ihmistä - siinä palestiinalaiset, joilla ei ole  puolustajaa. Israel on jatkanut siirtokuntiensa perustamista järkähtämättä, onhan sillä tukena ollut USA, ja nyt on entistä varmemmin. Vaikka Israelissa itsessäänkin on niitä, jotka eivät nykytilannetta hyväksy, heidän vaikutusvaltansa on vähäinen.

Autuaita ovat rauhantekijät. Muistuu näinä päivinä mieleen valokuva neljännesvuosisadan takaa. Siinä poseerasi kolme vaikutusvaltaista herraa: hymyilevä Bill Clinton, Jasser Arafat palestiinalaishuivissaan ja Israelin pääministeri Jitzhak Rabin. Kuinka lähellä lähi-idän konfliktin rauhanomaista ratkaisua silloin oltiinkaan!

Melkein jo uskallettiin toivoa… Mutta tuskin vuotta ehti kulua, kun kaikki taas oli hajalla. Rauhanrakentaja Rabin joutui salamurhaajan uhriksi marraskuun 4. päivänä 1995.

Venäläinen kirjailija Ljudmila Ulitskaja on sijoittanut romaaninsa "Daniel Stein" Palestiinan maisemiin ja seudun ihmisten, juutalaisten ja palestiinalaisten ym.  pariin. Kirjoitin muistiin seuraavan ajatuksen: "Kun kuluneeksi käynyt maamme kerran kääritään kokoon kuin vanha matto ja kuivuneet luut nousevat haudoistaan, meitä ei tuomita sen nojalla, millä kielellä olemme rukoilleet, vaan sen, onko sydämistämme löytynyt myötätuntoa ja lempeyttä. Ne ovat ainoa päämäärämme. Mitään muuta meillä ei ole." 

Niin. Daniel Steinin tarina on tosipohjainen, ja nimi paljastaa päähenkilön juutalaiseksi. Mitäpä kansallisuuksista ja kielistä - olemme vain ihmisiä, eikä meillä ole muuta kuin tämä yksi maapallo.

Rauni Virtanen

Kirjoittaja on karvialainen kulttuuripersoona. 


 

23.5.2018 08:26

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva