Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Paljon sanottua(!)

Kuva: Paljon sanottua(!)

SDP lupasi ennen 2011 eduskuntavaaleja, että korotamme hallitukseen päästessämme perusturvaa 100 eurolla kuukaudessa. Sain silloin olla mukana hallituksessa varmistamassa, että toteutimme lupauksemme myös ja heti.

Nyt tavoitteenamme on parantaa pienituloisten eläkkeensaajien asemaa. Parisataatuhatta köyhyydessä elävää eläkeläistä ansaitsee parempaa. Puhumme heistä, jotka ovat rakentaneet tämän maan, mutta jotka joutuvat nyt kamppailemaan arjessa, jotta rahat riittäisivät. Liian moni joutuu valitsemaan ruoan ja lääkkeiden välillä.
 
Valmistelimme jo viime vuoden keväällä mallin, miten korottaisimme pieniä työeläkkeitä kansaneläkkeen korottamisen kautta. Hyödyn saisivat luonnollisesti takuueläkkeelläkin olevat. Teimme päätöksen osana laajempaa ohjelmaa, millä eläkkeensaajien asemaa ja toimeentuloa tullaan parantamaan vuoden 2017 puoluekokouksessa sovitun mukaisesti. Vedin silloin valtiovarainvaliokuntamme seitsemän hengen ryhmää, jonka ratkaisujen kautta sitouduttiin eläkkeensaajien aseman parantamiseen.

Syksyllä 2017 esitimme sitten johdonmukaisesti tulevan vuoden (2018) vaihtoehtobudjetissa sopimamme mukaisesti 30 euron kuukausikorotusta alle 1 400 euroa saaville eläkeläisille. Esitimme myös lukuisissa yhteyksissä, että kyseessä on ensimmäinen askel usean vuoden tavoitteessa nostaa pienimpiä eläkkeitä 100 eurolla. Ei kerralla eikä yhdessä hetkessä, mutta realistisella aikataululla ja julkisen talouden sallimissa rajoissa.

Siksi erikoista onkin, kuinka lyhyt poliittinen muisti viime vuoden lopulta on. Valtakunnassa kun mikään ei ole tuntunut olevan entisellään sen jälkeen, kun vappuna SDP:n puheenjohtaja Rinne totesi johdonmukaisesti, että SDP aikoo korottaa takuueläkettä ja pieniä työeläkkeitä reilusti - sadalla eurolla julkisen talouden asettamissa rajoissa. Juuri niin, kun olimme jo vuoden ajan eduskunnassa esittäneet - ja kattaneet myös vaihtoehtobudjettimme tulopuolella.

Hallituspuolueet; kokoomus ja keskusta ovat nyt reilun viikon käyttäneet aikansa sosialidemokraattien syyttelyyn. Pääministeri on kehdannut jopa sanoa, että eläkeläisten toimeentulon parantaminen on vastuutonta (!). Viime vuonna keskustan eduskuntaryhmässä perättiin eläkeläisköyhyyteen toimenpideohjelmaa, mutta vieläkään mitään ei ole tapahtunut. Sen sijaan Sipilän hallitus on leikannut juuri eläkeläisiltä, vaikka Juha Sipilä lupasi ennen 2015 eduskuntavaaleja, että eläkeläisiltä ei leikata senttiäkään. Ekstraa on kuitenkin riittänyt hallituksen etupiireille 200 miljoonaa vuodessa.

Hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) kommentoi Rinteen lupausta sanomalla paljon: "Sehän on siinä mielessä kannatettava, että tuskin kukaan sellaista nyt vastustaisi, jos puhutaan täysin pienistä eläkkeistä, jotka ovat hyvinkin pieniä."

Krista Kiuru

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Porista. 

9.5.2018 11:03

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva