Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tehokkuus huipussaan

Yhteiskuntaamme uudistetaan kovalla vauhdilla. Tämä on kuulemma välttämätöntä. Perusteeksi kerrotaan muun muassa huoltosuhde ja pienevät valtionosuudet, joissa Satakunta on selkeästi häviäjän roolissa. Ja se että nyt on kiire. Koskaan aikaisemmin yhteiskuntaamme ei ole laitettu tällä vauhdilla kuntoon. Ammatillisen koulutuksen reformi, SoTe-palveluiden uudistus, maakuntauudistus ja siinä samalla muun muassa TE-palveluiden vieminen yksityisille markkinoille. Nyt jos koskaan olisi mielenkiintoista kurkistaa kristallipalloon ja nähdä kymmenen vuoden päähän. Onko Suomessa silloin parempi elää? Parempi vanheta? Parempi osaamistaso? Parempi kilpailukyky?

 

Nyt tehtäviä uudistuksia leimaa vahvasti tulosperustainen rahoitus. Julkisia palveluita kuten koulutus, työ- ja elinkeinopalvelut sekä sosiaali- ja terveyspalvelut viedään väkisin markkinaehtoisiksi. Toisen asteen koulutuksen rahoitus muuttuu siten, että oppilaitokset saavat puolet rahoituksesta vasta oppilaan valmistuttua ja päästyä töihin. Tälläkin hetkellä Ely-keskus kilpailuttaa tulosperusteista työnhakuvalmennusta, jossa palvelun tuottaja (Oy) saa palveluun rahoituksen vasta jos ja kun asiakas on päässyt töihin tai koulutukseen ja pysynyt siellä 3 kuukauden ajan. Tehokkuus on toki hyvä asia talouden ja miksei asiakkaankin kannalta. Siihen sisältyy kuitenkin myös riskejä; analysoidaanko kaikki laboratoriotulokset jatkossa ulkomailla? Häviääkö alan osaaminen ja työpaikat? Vaikuttaako tulosperustaisuus ammattioppilaitoksissa esim. opiskelijavalintaan siten että koulutukseen valitaan ne jotka todennäköisimmin valmistuvat ja työllistyvät? Miten muiden käy? Kasvaako eriarvoisuus edelleen?

Porin kaupungissakin on ollut viime aikoina paljon puhetta kilpailutuksista ja niiden tuloksista. Kilpailutusosaaminen on ensiarvoisen tärkeää palvelun tuottajan osalta mutta myös tarjouksen pyytäjältä (kaupunki).  Tarjouksen pyyntivaiheessa määritellään kriteerit joilla palvelun tarjoaja valitaan. Tässä kohtaa olisi erittäin tärkeää, että lautakunnat pystyisivät osallistumaan kilpailutuksen arvovalintoihin. Usein mielipaha liittyy juuri kilpailutuksessa tehtyihin arvovalintoihin. Käytämmekö kouluissa lähimeijerin maitoa vai tuotetaanko sitä muualta? Onko tärkein valintaperuste hankintahinta vai todellakin jokin muu lisäarvoa tuottava asia? Edellytetäänkö palvelun tuottajalta pitkäaikaistyöttömän työllistämistä tai oppisopimuskouluttamista? Näitä asioita on myöhäistä miettiä kun kilpailutus on tehty ja tarjoukset pisteytetty.

SoTe-uudistuksessa on korostettu asiakkaan valinnan vapautta. Kilpailutuksia ei enää jatkossa tarvita kun asiakas saa valita palvelunsa. Palveluiden tuottajat kilpailevat laadulla ja maineella. Palvelutuottajien markkinointiosaamisen merkitys kasvaa. Taannoisen Iltis-kilpailutuksen kohutkin olisivat tämän mallin myötä jääneet käymättä. Iltiksen nimittäin voisi perustaa vieri viereen vaikka yhdistys, seurakunta ja yritys. Markkinatalouden lait pätisivät, sillä se palveluntuottaja pärjäisi, jonka suurin osa asiakkaista valitsisi. 

Johanna Huhtala

Kirjoittaja on SDP:n piirihallituksen jäsen. 

2.5.2018 09:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva