Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mihin kouluruokailu on menossa?

Kuva: Mihin kouluruokailu on menossa?

Olen viime kuukausina saanut osallistua kouluruokailun nykytilaan ja sen kehittämiseen sekä lieveilmiöihin. Porin Palveluliikelaitoksen johtokunta, johon olen saanut osallistua kaupunginhallituksen edustajana, on käsitellyt kouluruokailuun liittyviä asioita.

Viime aikoina on ollut esillä ylijäämäruuan kohtalo. On keskusteltu ylijäämäruuan toimittamisesta tai tarjoamisesta sen jälkeen, kun varsinaiset asiakkaat ovat syöneet ja kyseessä olevaa syömäkelpoista ruokaa on jäänyt ylijäämäruokana käyttämättä. Miksi sitä ei välittömästi voi hyötykäyttää eteenpäin sitä tarvitseville? Tällöin lainsäädäntö astuu kuvaan. Pääsääntö on ollut, että tarjottavan ruuan lämpötila putoaa lain sallimille alarajojen alapuolelle.

Kuntalainen, joka ei tunne lakia ja kaupungin ohjeistusta, ihmettelee miksi ylijäämäruokaa kouluilta ei voi hyötykäyttää jatkossa. Kun katselee TV:stä uutisohjelmia, joissa nälkää näkevä kansa etsii syötävää ruokaa roskakoreista, ihmetyttää suomalaisen tiukat lakitulkinnat. Mutta näin se on kun eletään hyvinvointivaltiossa, jossa myös nähdään nälkää.

Kouluruoka kehitteillä uusille urille. Sain osallistua Fazer Oy:n seminaariin Porissa, jossa käsiteltiin senioreiden ja koululaisten ruokailua. Yhdellä eurolla ruoka-annos oli yksi tulevaisuuden toimintamalli.

Seminaarilaisilla oli hyvin tiedossa esimerkiksi koululaisten ruokailutottumukset ja se, että koululaiset syövät eniten perjantaina ja maanantaina. Miksi? Koska kouluruokailun ainoa ruoka-annos on oppilaalle se ainoa ruoka jonka saavat päivän mittaan. Silloin satsataan vatsa täyteen, että pärjätään viikonloppu, ja maanantaina on kova tarve syödä itsensä oppimiskuntoon.

Fazer oli tehnyt seminaarilaisille uudenlaisen kouluruokapöydän, joka poikkesi perinteisestä makaronilaatikosta. Ruoka-annos oli vihannespitoinen tortilloineen. Se mikä allekirjoittanutta ihmetytti, oli etikkakurkut jotka olivat minunkin lapsuudessani maittavia, näissä oli kyllä kirpeyttä. Mahtaako nykynuoriso niitä syödä?

Jälkiruoka oli erikseen pienellä makealla annoksella. Ruokajuomana oli sentään valkoinen maito.

Ajatukseni kallistuivat ehkä hieman liikaa kouluruokailuun, vaikka seminaarin sisältö ja anti palveli myös seniori-ikäisiä kuntalaisia.
Koululaisten osallistuminen ruuan suunnitteluun ja valmistamiseen oli yksi kehittämisen malli, koska oppilaista suurin osa kokee mielenkiintoa kouluruuan suunnitteluun ja valmisteluun. Onhan ruuan suunnittelu ja sen tekeminen selvää oppimista ja sen soveltamista aikuisiän tuleviin toimintoihin.

Eräässä toisessa seminaarissa kun suunniteltiin uusia koulukeskuksia, oli suunnittelussa ja rakentamisessa aivan uudenlainen kokonaisuus, jossa sivuttiin lukiolaisten ruokailumalleja.

Ajatus lähti liikkeelle siitä, että uuteen rakennettavaan koulukeskukseen ei tulisi ollenkaan koulun omaa ruokalaa. Vaan oppilaat saisivat ruokapalvelusetelin ja menisivät syömään lähialueen lounasravintoloihin. Näin säästettäisiin rakentamisessa ja sen tuomista kiinteistökustannuksista. Samalla lähellä olevat lounaspaikat saisivat asiakkaita.

Tuntuu helpolta ja yksinkertaiselta. Elämmekö ja laajennammeko palvelusteliyhteiskuntaa? Jos näin on, niin kuntalaisten palvelut ja siihen liittyvät toiminnot tulevat vaikuttamaan yhteiskuntamme toimivuusjärjestelmään. Tässä onkin tulevilla päättäjillä jälleen kerran pähkinä purtavana.

Esa J. Wahlman

Kirjoittaja on Porin sos.dem. kunnallisjärjestön puheenjohtaja. 

 

18.4.2018 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva