Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomi on jäämässä vangiksi

Kuva: Suomi on jäämässä vangiksi

Tällä oikeistohallituksen kaudella on kuultu monesti muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suusta, kuinka ”me suomalaiset olemme samassa veneessä”.

Näin yhteiskunnan hyväosaiset pyrkivät muina miehinä oikeuttamaan panostuksiaan hyväosaisille: vaaditaan köyhien ja kipeiden vastuunkantoa ilman, että velvoitetaan hyväosaisia samalla mihinkään. Pääministerin mukaan neljän miljardin leikkaukset lasten ja nuorten koulutukseen sekä leikkaukset eläkeläisten, lapsiperheiden, opiskelijoiden ja työttömien toimeentuloon sekä perusturvaan on ollut vaan ”pakko tehdä”.
Sitten iso osa nyhdetyistä euroista kierrätettiin hallituksen suurituloisille lähipiireille veroetuuksina ja ylisuurina verojen kevennyksinä — eikä lainattua aiota palauttaa vähistään antaneille.

Ennen kuin nykyinen oikeistohallitus muodostettiin, Juha Sipilä ilmoitti, että ”Suomi on jäänyt edellisten vuosikymmenten hyvinvointiyhteiskunnan vangiksi”. ”Rohkeita” muutoksia on piisannut: Suomen metsät, maat ja vedet sekä kunnalliset jätelaitokset yhtiöitettiin. Liikenneministeri Berner yritti siirtää 20 miljardin kansallisomaisuuden uuteen yhtiöön, joka olisi alkanut tienata jo kertaalleen veronmaksajan maksamilla asfalteilla. Rautatie- ja taksiliikenne päätettiin vapauttaa markkinoille, kuten myös osa postitoiminnasta. Valtion firmoissa, Postissa ja Finnairissa, kikkailtiin osa työntekijöistä huonompien!p työsopimusten piiriin.
Kiky-sopimuksella palkat leikattiin muiltakin. Koko hallituskauden on myös syyllistetty työn puutteesta työttömiä.

Hallituspuolueiden kansanedustajat ovat heikentäneet myös irtisanomissuojaa, kiristäneet työn vastaanottamista, yrittäneet ottaa käyttöön ilmaistyön, aloittaneet työttömien haastattelut, leikanneet työttömyysturvaa monesti, heikentäneet takaisinottovelvollisuutta ja vaatineet paikallisen sopimisen laajentamista. Viime viikolla hallitus päätti ilman työmarkkinaosapuolia muun muassa heikentää irtisanomissuojaa ja nuorten asemaa perustuslakia uhmaten. Myös hallituksen runtatessa aktiivimallia perustuslakivaliokunnan vaatimukset kaikuivat kuuroille korville.

Soteuudistuksestakin ihminen unohtui jo ajat sitten, kun markkinat alkoivat ohjata päätöksentekoa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutui laittamaan hallituksen esityksen terveyskeskusten ja sairaaloiden pakkoyhtiöittämisestä jäähylle. Uusinkin markkinamalli siirtäisi kolmanneksen tehtävistä ja yli 200 000 sotetyöntekijää ”liikkeenluovutuksella” julkiselta puolelta markkinoille. Kermankuorinnan estämiseksi jokainen ollaan hinnoittelemassa sen mukaan, millainen terveydenhuollon kustannusriski hän on. Esimerkiksi henkilökohtainen terveyshistoria, ikä, perhesuhteet, työllisyys, koulutus ja asuinpaikka auttaisivat pisteytyksessä.

Yhteiskunnan pääomapiirit ja valtaeliitti tuntuvat käyvän yhä häikäilemättömämmiksi. Jo yli 80 prosenttia kansalaisista kokee, että eriarvoistuminen uhkaa suomalaista yhteiskuntaa. Hyväosaisia edustavien käsissä hyvinvointi- ja empatiakuilu jatkaa kasvuaan, ja Suomi on jäämässä hyvinvointiyhteiskunnan sijasta markkinoiden vangiksi.

Krista Kiuru

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Porista. 

18.4.2018 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva