Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhdessä saataisiin valmista

Kuva: Yhdessä saataisiin valmista

Enpä tiennyt 15-vuotiaana vuonna 1970, mihin kaikkeen pääsee mukaan, kun liityin Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen.

Oikaisu: Kolumnin kirjoittaja Rauno Vesivalo on Porin työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja Tehyn entinen puheenjohtaja. Paperilehdessä kerroimme virheellisesti hänen olevan vielä Tehyn puheenjohtaja.

Lukion matematiikan lehtori houkutteli liittymään, kun tarvittiin demariehdokkaita kouluneuvostovaaleihin. No aate kyllä oli tuttu jo äidinmaidosta. Muistaakseni tulin valituksi neuvostoon, mutta se idealismi hautautui nopeasti. Ensimmäiset tehtävät Mikkelissä olivat osallistumista työväentalolla järjestettyjen tanssien lipunmyyntiin ja narikan hoitamiseen. Bingo oli tuolloin myös kovassa suosiossa. Äitini hoiti yhden KTV:n (nykyisin JHL) yhdistyksen rahastonhoitajan tehtäviä ja avustin häntä siinä pitkän matikan suomin avuin. Kunnallisvaaleissa olin ensikertaa ehdokkaana Mikkelissä opiskellessani sairaanhoitajaksi.

Työväenyhdistys on aina vaihtunut asumispaikan mukaan. Poriin muutin 1985 ja siitä lähtien olen osallistunut Porin työväenyhdistyksen toimintaan. Porilaiset ottivat omakseen ja valitsivat kaupunginvaltuustoon viidesti. Porin kaupunginvaltuuston jätin, kun tulin valituksi Suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtajaksi 2013. Tehy on ollut oma ammattijärjestöni, sen perustamisesta(1982) lähtien. Kansanedustajaehdokkaana sain Satakunnassa 1400 ääntä ensikertalaisena. Vaikuttamisen paikkoja on ollut myös STTK:ssa, KEVA:ssa, Tehyn työttömyyskassassa ja seurakunnan hallintoon olen osallistunut sekä tietysti Tradekan luottamushallintoon. Monta erilaista vaikuttamisen paikkaa on siis ollut. Valmista vain ei ole tullut 48 vuoden aikana. Kehitys on varmasti mennyt eteenpäin ja yhteiskunta ja maalima ovat varmasti monimutkaistuneet. Silti edelleen tahkoamme samojen ongelmien kanssa.

Työttömyys on edelleen Suomessa suuri yhteinen ja yksilöiden ongelma. Aina vain pitää kysyä kuka tarvitsee työttömyyttä ja erilaisia silpputöitä ja niistä aiheutuvaa köyhyyttä. Kyykyttäjät löytyvät poliittisesta oikeistosta, joka on valmis leikkaamaan kaikista vähäosaisimmilta. Samaan aikaan rikkaimman ihmiskymmenyksen tulot ovat kasvaneet ja loppua ei näy.

Miten on mahdollista, että maassamme on kymmeniä tuhansia syrjäytyneitä nuoria, jotka ovat työelämän, koulutuksen ja harjoittelun ulkopuolella. Erilaisia selvityksiä asiasta on tehty eri vuosikymmenillä. Yhdessä nuoria ei haluta auttaa, kun se maksaa liian paljon tai hyvä ehdotus tulee väärältä poliittiselta taholta, esimerkkinä oppivelvollisuuden pidentäminen tai toisen asteen maksuton koulutus.
Naisten- ja miesten tasa-arvosta ja varsinkin palkkatasa-arvosta on taitettu peistä vuosikymmeniä. Edistysaskeleet ovat todella vaatimattomat ja nykyisen Sipilän hallituksen aikana on otettu takapakkia.

Näitä edelle olevia asioita on tutkittu ja selvitetty, käännetty ja väännetty, mutta yhteinen tahto asioiden rahoittamiseksi ja hoitamiseksi puutuu. Jos olisi tahtoa, niin rahat varmasti löytyisivät. Yhteisellä tahdolla ne rahat löytyvät puolustusvoimienkin valtaviin miljardi luokan kalustohankintoihin. Ideologinen taisto on käynnissä, tehdäänkö yhdessä vai tuleeko jokaisen tulla omillaan toimeen.
P.S. Maakuntavaalit pitää yhdistää kuntavaaleihin. Jos nyt ideologinen maku-sote uudistus toteutuu kaikesta asiantuntijoiden vastustuksesta huolimatta, niin ensimmäiset maakuntavaltuutetut voisivat tulla valituiksi kuntien valtuustoissa.

Rauno Vesivalo 

Kirjoittaja on Porin työväenyhdistyksen puheenjohtaja 

28.3.2018 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva