Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mieluummin ilman työntekijää?

Kuva: Mieluummin ilman työntekijää?

Minä en ole ollut koskaan päivähoidossa. Äiti oli kanssamme kotona niin kauan, että menin kouluun. Meillä oli hoitolapsia ja äiti teki töitä, joita pystyi tekemään isän ollessa kotona. Minua ei kasvattanut päivääkään korkeakoulutettu varhaiskasvattaja. Sanni Grahn-Laasosen logiikalla minun ei olisi pitänyt mennä ammattikorkeakouluun. Minun olisi kuulunut syrjäytyä.

Uusi varhaiskasvatuslaki on parhaillaan lausuntokierroksella. Lain valmistelussa lähdetään siitä ajatuksesta, että laadukasta varhaiskasvatusta saadaan tuotettua vain, jos koulutustasoa päivähoidon henkilöstössä nostetaan. Tällä hetkellä päiväkodeissa työskentelee pääsääntöisesti lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia. Uudistuksen jälkeen päiväkodissa olisi kasvatustieteen kandeja opettajina, sosionomeja sekä lastenhoitajia.

Minä aloitin ammattikorkeakouluopinnot 2003, jolloin oli ihan uutta, että sosionomi voi saada lastentarhanopettajan kelpoisuuden. Kaikki sosionomit eivät sitä tietenkään saaneet, mutta oikein kohdennetuilla opinnoilla  siihen oli mahdollisuus. Tällä vastattiin useampaankin tarpeeseen, mutta yksi oli pula lastentarhanopettajista. Koulutus on saman laajuinen kun kandintutkinto, mutta toteutukseltaan hieman monipuolisempi. Tämä uusi kelpoisuusehto on ollut voimassa viitisentoista vuotta ja käsittääkseni toiminut hyvin.

Jos laki hyväksytään, pitää lastentarhanopettajien koulutus lähes kaksinkertaistaa. Onko ihan varma, että koulutuksen pääsyn kriteereitä niin paljon alentamalla saadaan laadukkaampaa varhaiskasvatusta? Toisena ongelmana tulee liian suuri lastenhoitajien määrä. Mitä tapahtuu niille lastenhoitajille, joita päiväkodeissa tällä hetkellä on vähintään puolet henkilöstöstä? Niille hoitajille, jotka rakkaudesta työhönsä avaavat joka päivä sylinsä sitä tarvitsevalle lapselle. Niille uskollisille ja mahtaville ammattilaisille, jotka luovat turvallisen ja välittävän ilmapiirin ryhmään. Niille, joiden rooli on nimenomaan olla läsnä lasten päivittäisissä puuhissa.

Onko todellakin niin, että hoivalla ja hoidolla ei ole enää merkitystä, kunhan Pertin 1v toimintatuokio on hyvin suunniteltu tukemaan hänen kasvuaan ja kehitystään? Uskoisin, että Pertin vanhemmatkin arvostaisivat enemmän välittämistä, huolenpitoa ja hoivaa, kun sitä, miten korkealle koulutettu kasvattaja Pertin kanssa päivät viettää.

Tämä ylikouluttamisen ja ylimitoitettujen kelpoisuusvaatimusten tie on tuhoon tuomittu. Olisi luullut, että jotain opittiin jo sosiaalialan kelpoisuusvaatimusten epäonnistuneesta uudistuksesta. Silloin säädettiin, että sosiaalityöntekijää voi sijaistaa vain toinen sosiaalityöntekijä tai sosiaalityön opiskelija. Sitä ennen sijaiseksi kelpasi myös sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, eli siis sosiaalityön kandin opintojen laajuisen alan koulutuksen suorittanut. Uudistus johti siihen, että määräaikaisiin sosiaalityöntekijän sijaisuuksiin ei ole välttämättä yhtään hakijaa, koska koulutetuille riittää vakinaisiakin paikkoja. On siis parempi olla ilman sosiaalityöntekijää kun tilapäisesti käyttää ammattikorkeakoulun käynyttä henkilöä.

Jälkikommenttina huomautettakoon, että minulla ei ole lastentarhanopettajan kelpoisuutta. En myöskään tehnyt ennen lakimuutosta sosiaalityöntekijän sijaisuuksia. Muutokset eivät siis ole suoraan minulta pois. Ne ovat pois niiltä, jotka tarvitsevat asianmukaista palvelua.

Outi Veijonaho

Kirjoittaja on Eurajoen sivistyslautakunnan puheenjohtaja (sd). 

 

21.3.2018 07:49

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva