Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Salonen: Vartijat eivät voi hoitaa vanhusten turvapuhelinkäyntejä

Kuva: Salonen: Vartijat eivät voi hoitaa vanhusten turvapuhelinkäyntejä

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd) pitää tärkeänä Valviran maaliskuun alussa tekemää linjausta, jonka mukaan vartijat ja järjestyksenvalvojat eivät kuulu vanhuspalveluiden hoitohenkilökuntaan.

Valviran linjaus on Salosen mukaan merkittävä, sillä viime aikoina vanhuspalveluissa ovat vartijat alkaneet hoitaa alihankintana vanhusten turvapuhelinkäyntejä koulutetun hoitohenkilökunnan sijaan. Asia on herättänyt huolta ja esille on noussut myös selviä hoivavirheitä.

– Nostin asian esille jo viime keväänä. Lakia tulkittiin eri puolilla Suomea eri tavalla. Jokainen vanhusten arkitodellisuuden tunteva tietää, että turvapuhelinhälytyksen tehneen vanhuksen kotona odottavat usein myös hoivaa vaativat työtehtävät. On aivan eri asia, jos vartijalla on myös lähihoitajan koulutus. Niin ei valitettavasti nyt ole ollut kuin osalla vartijoista.

– Olen erittäin tyytyväinen Valviran tulkintaan. Myös vartijoille tämä on helpotus, sillä ilman alan koulutusta moni on joutunut todella vaikeisiin tilanteisiin vanhusten kotona. On ollut myös kohtuutonta odottaa heiltä tällaisen täysin erilaisen työn tekemistä. Oikeus ja kohtuus siis voittivat niin vanhusten kuin vartijoidenkin näkökulmasta, Kristiina Salonen summaa.

Salosen mukaan lähtökohtaisesti ammattiryhmien työnkuvien laajentaminen voi olla ihan positiivinen asia, mutta hoitoalalla on oltava tarkka, millaisesta työtehtävästä on kyse.

Valvira linjasi maaliskuun alussa, että vartijat eivät täytä hoitoon ja hoivaan osallistuvan henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia, eivätkä he ole osa hoitohenkilökuntaa. Valviran mukaan turvallisuusalan koulutus ei anna valmiuksia toimia sosiaalihuollossa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille kuuluvissa tehtävissä, kuten tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa.

Valvira toteaa, että vartijoita ja järjestyksenvalvojia tulisi käyttää vain laissa tarkoitettujen tehtävien hoitamiseen. Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksiköissä vartijan läsnäolon tulisi perustua henkilökunnan suojaamiseen.

7.3.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva