Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Isien mahti

Suomen kansa on aina ollut hallitsijan kanssa liitossa herroja vastaan. Suunnilleen näin taisi Kalevi Sorsa joskus pilke silmäkulmassaan kuvailla suhtautumistamme valtionpäämieheen. Presidentinvaalien ympärillä käydyistä keskusteluista kävi jälleen kirkkaasti ilmi, miten massiivinen on railo ihmisten asettamien odotusten ja presidentin todellisten valtaoikeuksien välillä. Kekkosen varjo on pitkä. Moni äänestäjä tahtoo edelleen kaitsijaksemme kaikkivoipaisen maan isän, joka heristelee sormeaan ja laittaa hallitusherrat kuriin.

 

Laajaa kannatusta nauttiva maan isä voi toki puheissaan ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, mutta kansalaisten toiveista huolimatta presidentti ei voi olla todellinen sisäpoliittinen muutosvoima. Siihen ei hänen mahtinsa riitä.

Maan vaikutusvaltaisin päättäjä, pääministeri Juha Sipilä on halunnut profiloitua suurena uudistajana, jonka hallitus tekee kaiken tarvittavan Suomen nostamiseksi suosta – mahdollisesta suosion laskusta välittämättä. Tekee, koska ”tekemättä ei voi jättää”, kuten pääministeri on presidentiltä lainatuin sanoin todennut.

Julkisen sektorin pienipalkkaisia naisia kurittava kiky-sopimus. Tekemättä ei voi jättää. Perusturvaetuuksien leikkaukset. Tekemättä ei voi jättää. Työttömiä kepittävä aktiivimalli. Tekemättä ei voi jättää. Tehottomien yritystukien leikkaukset, oppivelvollisuusiän nosto, perhevapaiden uudistaminen. No, sellaiset voi toki huitaista takavasemmalle.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen ei ollut yllätys, mutta paha pettymys kuitenkin. Vaikka suomalaisessa perhe-elämässä on varmasti kokonaisuutena arvioiden otettu viime vuosikymmeninä isoja askeleita kohti tasa-arvoista vanhemmuutta, vanhempainvapaa ja hoitovapaa mielletään edelleen lähinnä äitien vapaiksi. Tällä hetkellä miehet käyttävät noin 10 % kaikista perhevapaista ja vain 7 % lasten kotihoidon tuen saajista on isiä. Tarvitsemme joustavan, naisten työllisyyttä ja miesten vanhemmuutta vahvistavan perhevapaamallin. Ehkäpä seuraavalla vaalikaudella maassa on hallitus, joka pitää tasa-arvon edistämistä aidosti tärkeänä.

Isillä on muuten arvaamattoman iso merkitys työelämässä – täysin sukupuoleen katsomatta. Voisitko hoitaa tämän? Auttaisitko? Tekisitkö? Konditionaali, isi-muoto, kruunaa kohteliaan kysymyksen.

Työntekijän on luonnollisesti toimittava pomolta saamiensa ohjeiden mukaan, tulivatpa ne millä tyylillä tahansa. Psykologisesti taitavimmat esimiehet kuitenkin ymmärtävät, että piilotettu valta kantaa usein parempaa hedelmää kuin näkyvä. Mitä enemmän pystyy perustelemaan, neuvottelemaan ja hienovaraisesti ohjailemaan, sen parempi.

Kohteliaissa kysymyksissä on aivan omanlaistaan tenhovoimaa. Kun työnjohdollista määräystä ei edes kunnolla tunnista määräykseksi, luulee melkein tekevänsä pomolle palveluksen – ja silloinhan tuntee mielihyvää ja kokee itsensä tärkeäksi. Isien taika toimii toki myös vertaisten välillä. Jos ette ole vielä kokeilleet, kokeilisitteko?

Tuomas Koivisto

Porilainen opettaja ja kaupunginvaltuuston varajäsen

28.2.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva