Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tilauksena myönteistä asennetta

Kuva: Tilauksena myönteistä asennetta

Elämme tällä hetkellä suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa yleinen ilmapiiri on hyvin negatiivissävytteinen. Aamukahvin yhteydessä tutkailin kolmeakin melkoisen isolevikkistä lehteä, joista sai etsimällä etsiä positiivisia uutisia. Nykyjournalistiikassa uutiskynnys näyttää ylittyvän huomattavasti helpommin, jos saadaan mustana valkoiselle sävyltään ikävämpää materiaalia.

Tämä ennen iltapäivälehdille niin tuttu tyylilaji on valitettavasti laskeutunut myös normaalien päivälehtien sivuille. On hämmästyttävää, että negatiivisuus myy tänä päivänä huomattavasti positiivisuutta paremmin. Koko suomalaisen yhteiskunnan ongelmaksi alkaa pikku hiljaa muodostua negatiivisen asenteen tarttuminen. Eräs parhaiten asiaa kuvaava muoto yhteiskunnassamme on tekstiviestipalstakulttuurin leviäminen kansamme keskuuteen. Pääsääntöisesti kolme neljäsosaa julkaistavista tekstiviesteistä lehtien palstoilla on negatiivissävytteisiä. Onneksi sentään osassa viesteissä viljellään myös positiivisuutta ja hyvää palautetta.

On selvää, että asioita pitää tarkastella kriittisesti. On ymmärrettävää, että esimerkiksi keskustelu Sote- ja maakuntauudistuksen sekä aktiivimallin tiimoilta herättää kielteisyyttä. Näin pitääkin olla, sillä näissä asioissa negatiivisuus ei perustu yleiseen asenteeseen, vaan selkeään tietoisuuteen maan hallituksen epätasa-arvoistaviin päätöksiin kokonaisuuksiin liittyen. Jos lähdetään tarkastelemaan Sote- uudistuksen alkuperäistä tavoitetta kansalaisen näkökulmasta, niin maakuntauudistuksen tuominen maakuntavaaleineen siihen rinnalle on synnyttänyt melkoisen määrän kysymysmerkkejä koko uudistusta ajatellen. Alkuperäinen uudistuksen tavoite on alkanut hämärtyä.

Nimenomaan maakuntavaalit herättävät negatiivisuutta kokonaisuutta ajatellen. Positiivisesti ajatellen maakuntavaalien ajankohta pitäisi aikaisintaan olla eduskuntavaalien yhteydessä runsaan vuoden kuluttua keväällä 2019. Tähän vaihtoehtoon on sosialidemokraattinen kenttä tuonut monia positiivisia näkökulmia kaiken aikaa, joihin on yllättävänkin moni hallituspuolueiden edustaja ottanut yhtenevän kannan. Fakta on, että lakipaketin valmistuminen maakuntavaalien järjestämiseksi lokakuussa 2018 ei ole realismia. Nyt onkin tärkeää valmistella asiat hyvin ja rauhoittaa tilanne, koska pelko asioiden etenemisestä todella huonolle tolalle on aiheellista.

Asioihin terveen kriittisesti suhtautuminen on siis aivan eri asia kuin yleinen negatiivisuus ja asioihin jo valmiiksi valitusmentaliteetilla suhtautuminen ja lähestyminen. Tämä pitää myös meidän Sosialidemokraattien muistaa. Rehellisesti sanottuna myös meidän joukoissamme politiikan eri tasoilla lähestymistapa lähtee liian usein liikkeelle epäkohtien etsimisestä jopa niissä organisaatioissa, joissa ei ole selkeää hallitus/oppositio asetelmaa. Väitän tämän olevan hyvin yksilökohtaista, mutta valitettavasti se vaikeuttaa myös yhteistyön tekemistä muiden ryhmittymien kanssa.

Nyt onkin aika rakentaa ja kehittää sosialidemokraattisen liikkeen toimintaa positiivisuuden kautta. Uskon tämän olevan hyvän signaalin myös kansan keskuuteen. Pyrkikäämme omissa foorumeissamme tuomaan asioita esille näyttäen esimerkkiä myös positiivisessa asenteessa. Esimerkkinä tästä mainittakoon upean presidenttiehdokkaamme Tuula Haataisen positiivinen ja esimerkillinen esiintyminen presidentinvaalirupeaman aikana. Kansan syvät rivit arvostavat positiivisuutta ulostuloissa myös vaikeissa asioissa, joita tämän hallituksen taaperruksen toimesta riittää. Nyt onkin hyvä aika meidän jokaisen miettiä muutama positiivinen asia päivän päätteeksi. Levitetään annos positiivisuutta ja myönteistä esimerkkiä sosialidemokraattisesta rivistöstä. Sille löytyy tilausta.
Oikein positiivista hiihtolomaviikkoa. Mahtavat hiihtokelit ja auringon paistetta.

Harri Lehtonen

Satakunnan Sosialidemokraattien puheenjohtaja

21.2.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva