Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mitä tahdotte ihmisten tekevän teille…

Kuva: Mitä tahdotte ihmisten tekevän teille…

Kun päästiin yli itsenäisyyden juhlimisesta tänne vuoden 2018 puolelle, tunnelma jännittyi. Ei kai ole oikein syytä varsinaiseen juhlatunnelmaan? Onhan nyt kyse kerrassaan hirmuisista sadan vuoden takaisista tapahtumisista.

Mutta kuinka ollakaan, päättäjien suunnalta kuuluteltiin, mikäli oikein ymmärsin, ettei mitään varsinaista valtakunnallista juhlaa sisällissodan muistoksi aiota järjestää… Ainakin itse hämmästyin! Jaaha. Mutta tutultakin tuntuu.

Syntymäni ja lapsuuteni aikaan oli kulunut vain runsaat 30 vuotta Suomen verisyydestään kuulun sisällissodan ajasta - sinänsähän tappelus kesti vain jokusen kuukauden. On todettu, että kauhistuttavia asioita kokeneille tai niistä kuulleille, etenkin lapsille, jää traumoja mieleen. Ikään kuin synkkien tapahtumien pitkät varjot vieläkin vuosien jälkeen häilyisivät ajatusten taustalla. Siihen on taatusti syynä se merkillinen peittely ja laastarointi, jota julkisesti on harrastettu tyyliin ”eikö jo ole aika antaa haavojen arpeutua”. Jokin kauhun ajan pitkä varjo tuntuu ulottuneen itseenikin.

Poikkeuksellisesti kävin yksityisen oppikoulun, kalliin ja asenteiltaan isänmaallis-lumivalkoisen laitoksen - poikkeus olin oppilaana työläistaustani vuoksi. Vanhempieni taloudellinen panostus maksullisen koulun käymiseen oli heille raskas.

Koulun taso oli varmaan korkea, mutta historiantunneilla ei hiiskahdettukaan sisällissodasta. Partiolaiset tulivat liina kaulassa kouluun, mutta muuan hupakko, joka pani punaisen pioneeriliinan kaulaansa, erotettiin heti. Miksi, jäi julkisesti selvittämättä. Salaisuuksia, salaisuuksia…

”Kapinaksi” kansan suussa nimitettyyn sotaan liittyi terrorikausi. Ensin oli punainen, sotimisen loputtua alkoi valkoinen. Mikään terrori ei ole oikeutettua, mutta punaisten tekemiä omavaltaisia teloituksia ei ole sen koommin pyritty selittämään, ovatpahan tekijät vain ”punaryssiä” (!), oppimattomia tolloja ja verenhimoisia maanpettureita. Ei juuri ole tuotu esille maanomistusolojen ja yhteiskuntaluokkien jyrkkien erojen aiheuttamaa henkilökohtaista katkeruutta ja ikiaikaista sortoa. Tyhmyys tiivistyy joukossa kuin joukossa; ei juuri ole mainittu eräiden punaisten johtomiesten sovittelevia mielipiteitäkään, jotka hukkuivat melskeeseen.

Punainen terrori ajoittui sodan alkuvaiheeseen ja oli ehkä enemmän sattumanvaraista, mutta valkoisten voittajien harjoittama tietoinen tappourakka alkoi heti kun viimeiset laukaukset punaiselta puolelta vaikenivat eli sotatoimien jo päätyttyä. Punaisten tilille on merkitty vajaat 1700 uhria, valkoiset tappoivat n. 10 000; lisäksi tulivat vankileireillä nälkään ja epäinhimillisiin oloihin menehtyneet sekä satunnaisesti ammutut n. 13 000.

Kumpikaan osapuoli ei tainnut muistaa rippikoulussa ja sunnuntaimessuissa toistettua: ”Niin kuin tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te samoin heille…” Eikä se taida tänäkään päivänä olla kovin hyvin mielessä kaiken maailman taistelutantereilla.

Rauni Virtanen

Karvialainen kulttuurivaikuttaja

7.2.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva