Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mielenilmaisuun lähdetään tosissaan

Kuva: Mielenilmaisuun lähdetään tosissaan

Tuhannet palkansaajat, arviot liikkuvat 7000 – 12000:n välillä, kokoontuivat perjantaina Helsingin Senaatintorille vastustamaan vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia. Mistään mitättömästä tapahtumasta ei ollut kyse etäisimpien osanottajien saapuessa keskisestä Lapista. – Yksi silti puuttui ja sen mukana kaikki, seppä Högmanin sanoin. Tässä tapauksessa puuttuva rengas oli hallitus. Ei näkynyt vastuuministereitä puolustamassa insinööritieteen uusinta neronleimausta, työttömien yhä kovempaa kyykyttämistä. Ei näkynyt pääministeri, kepujohtaja Sipilää, ei työministeri, ex-työsuojeluvaltuutettu, paperimies, sinisten ”Jarppa” Lindströmiä eikä kokoomuspomo, valtiovarainministeri Orpoa jne.

Vastuunpakoilusta kertoi se, että ay-liikkeen ja hallituksen väliseen keskusteluun osoitettiin ehkä heikoin mahdollinen lenkki, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja sinisistä kansanedustaja, takiaispuolueen puoluesihteeri Matti Torvinen. Keskustelijoiden osaamisen tasoero osoittautui huikeaksi. Tottakai sen ymmärtää, miten tuossa kävi. Keskustelusta ei tahtonut tulla mitään eikä hallituksen esityksestä puolustettavaa. Juhana Vartiainen oli kertonut silti suorastaan nauttivansa tilanteesta voimakkaiden buuasten keskellä. Huvinsa kylläkin.

Mielenkiintoista oli yli maan valtalehdistössä taivastelu siitä, että maailmanloppu seuraa mielenilmaisua. Ruoka ei onneksi loppunut kaupoista – oluesta puhumattakaan eikä ainutkaan broilerkana kuollut. Lehdistön nykyisestä hampaattomuudesta ja perspektiivittömyydestä kertoo se, että aivan hakemalla saa juttua työtaistelujen pohjimmaisista syistä. Nyt puhutaan vain seurauksista ja kaahotetaan kansa paniikkiin maalaamalla uhkakuvia. Siis tietolaatikot kunniaan, jos ei pränttiä enää jakseta lukea. Lakkoon liittyy aina kolmas osapuoli. Sen jokainen ymmärtää. Yhteiskuntamme yläluokan mielenrauha ei taatusti nytkään järkkynyt. Ei kukaan huvikseen lähde jäiselle Senaatintorille perjantaitaan viettämään. Vakava asia täytyy löytyä pontimena. Puoluetunnuksiakaan ei mielenosoituksessa käytetty. 120000 kansalaisaloitteen allekirjoitusta todistaa jostakin hädästä.


Viime viikolla kerrottiin elokuvaohjaaja Lauri Törhösen harjoittamasta naisiin kohdistuneesta rajusta seksuaalisesta häirinnästä. Ahdistetut uskalsivat onneksi tulla esiin nimillään ja kuvillaan reilusti ulos Ylen uutisten skuupissa (=yhden uutisvälineen julkaisema uutinen ennen muita). Siinä kerrottiin poikkeuksellisesti jopa Törhösen puoluekantakin, kokoomus. Mitä häpeämistä siinä olisikaan, on, kun mies kerran touhuaa helsinkiläisenä kuntapoliitikkona sekä alan monipuolisissa kulttuuririennoissa. Pari päivää kului ennen kuin muut aviisit ja viestimet tohtivat tarttua aiheeseen.


Tähän liittyy juttu takavuosilta omasta kokemuspiiristäni. Ystäväni toimi pienyrityksen henkilöstöpäällikkönä. Toimitusjohtaja määräsi, että lafkaan pitää hakea uusi konttoritoimihenkilö. Merkonomiystäväni sitten kyseli haastattelussa työnhakijalta kaikkea mahdollista, koulutuksesta, osaamisesta, elintavoistakin. Sitten tuli loppuhuipennus: - Mutta miksi haluat hakea juuri meille? - Nykyinen pomoni ahdistelee minua, kuului vastaus. Ystäväni vastasi lakonisesti: - Siinä tapauksessa en suosittele ollenkaan tätä paikkaa. Tarina loppui sentään onnellisesti. Hakija sai muualta paikan toimien siinä vuosikausia.

Seksuaalinen ahdistelu on yksi työelämän syöpä ja näitä törhösiä riittää, vaikka yksi on nyt nostettu framille.

Seppo Saari

euralainen toimittaja

 

7.2.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva