Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kansanvalta – eilen, tänään ja huomenna

Kuva: Kansanvalta – eilen, tänään ja huomenna

Itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuosi vaihtui sisällissodan muistovuodeksi, ja juuri vaaliviikonloppuun kiteytyi kansamme synkkääkin synkempi historiankulku.

Tasan sata vuotta sitten vasta itsenäisyytensä saavuttanut kansamme tempautui julman ja verisen sisällissodan pyörteisiin.

Sodan taustalta löytyy sekä pitkän että lyhyen aikavälin syitä. Eriarvoisuus, osattomuus, luottamuksen ja vaikutusvallan puute mahdollistivat naapurimaamme tapahtumien innoittamana meilläkin aseisiin tarttumisen ja vallankumousvyöryn.

Punaiset sodan aloittivat ja valkoiset sodan voittivat, mutta sotatoimien lisäksi molempien osapuolten syyllistyminen raakoihin terroritekoihin viilsi kansaamme sotaakin syvemmät haavat ja jätti jälkipolville raskaan perinnön.

Vihanpidosta päästiin onneksemme nopeasti vapaan demokratian tielle. Kunnallinen yleinen äänioikeus ja kunnallishallinto opettivat yhdessä tekemisen ja sopimisen kulttuuria. Yhteiskunnalliset uudistukset mahdollistivat vähittäin eheytymiskehityksen, ja kansamme puolustustahtoa ei ulkopuolinen vihollinen pystynyt talvisodan alkaessa murtamaan.

Perjantaina 26.1. eduskunnassa järjestetyssä sisällissodan muistohetkessä kuultiin puolueiden puheenjohtajien vaikuttava yhteispuhe. ”Sisällissodan jälkeen tapahtunut yhteiskunnallinen eheytyminen on mahdollistanut Suomen nousun yhdeksi maailman kehittyneimmistä valtioista. Se on perintö, joka velvoittaa meitä tänäkin päivänä.” Puheessaan puheenjohtajat tuomitsivat kaiken väkivallan uhan ja käytön yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Kirjoitan tätä kansanvallan juhlapäivänä ja vaalikahvit juotuani. Onneksemme elämme tänään Suomessa, jossa puolueet ja valitsijayhdistykset saavat vapaasti tuoda vaaleihin eri vaihtoehtoja, ja onneksemme löytyy rohkeita ehdokkaita, jotka lähtevät haastamaan ja työntävät itsensä ja lähipiirinsä kuluttavaan vaalimankeliin. Onneksemme ehdokkaiden taustalle löytyy vielä myös kampanjaväkeä, joka tekee talkoo- ja taustatyöllään mahdolliseksi kansanvallan toteuttamisen. Kiitos kuuluukin kaikille ehdokkaille ja vaalityöhön osallistuneille!

Kansanvaltaa ja demokratiaa pidetään itsestäänselvyyksiä, mutta monelta jää huomaamatta se, että ajassamme on paljon kansanvallan pohjaa rapauttavia ilmiöitä. Yksi keskeinen kansanvallan edellytys on riippumaton ja vapaa media, joka tuottaa ja taustoittaa tasapuolisesti tietoa kansalaisille yhteiskunnallisista ilmiöistä, puolueista ja vallanpitäjistä.

Tällä hetkellä puutetta ei ole tiedosta, vaan pikemminkin tiedon laadusta. Nykypäivänä erilaiset maksetut ja ostetut uutiset, valeuutiset, raflaavat lööpit yms. kaventavatkin kansalaisten tasapuolista tiedonsaantia.

Epävarmoina aikoina lisääntyvät vaatimukset yhdestä lujasta johtajasta, mikä samalla yleensä kaventaa kansanvaltaa ja sananvapautta. Sananvapaus, tasa-arvoisuus ja oikeudenmukaisuus näyttäytyvätkin yhteiskuntamme lujuuden mittareina. Valitettava viime vuosien eriarvoistumiskierre vääristää myös kansanvallan tilaa. Kuka puolustaa niitä, joiden oma ääni ei kanna eikä kuulu?

Oma presidenttiehdokkaamme, upea Tuula, puolusti ja toi kampanjassaan esille sosiaalidemokratian keskeisiä arvoja ja teemoja. Tuulan ansiosta pystyimme tarjoamaan näissäkin vaaleissa oman inhimillisemmän vaihtoehdon.

Arja Laulainen

SDP.n Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja

31.1.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva