Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Monella ikääntyneellä aihetta ruokaremonttiin

Kuva: Monella ikääntyneellä aihetta ruokaremonttiin

Porin perusturva on tehostamassa kotona asuvien ja päivätoiminnassa mukana olevien ikäihmisten ravitsemushoitoa. Vanhuspalveluiden kotihoidossa aloitetaan systemaattiset ravitsemustilan kartoitukset.

Porilaisen Helle Salosen ravitsemuksessa ovat perusasiat kunnossa, mutta pieni säätö on paikallaan.

– Voista en luovu, Helle Salonen ilmoitti lähihoitaja Emmi Anoschkin-Vuoriselle.

– Hyvä ravitsemustila edistää ikääntyneen toimintakykyä, jaksamista ja elämänlaatua, summaa ravitsemusasiantuntija Susanna Kunvik.

Kotihoidon pilottijakso oli jo syksyllä, ja se osoitti että ikääntyneiden ravitsemukseen ja ruokavalioon on tarve kiinnittää huomiota.

Geronomiksi (AMK) opiskeleva Emmi Anoschkin-Vuorinen tietää, että jokaisella on omat ruokailutottumuksensa, ja tottumusten muuttamisesta ainakin puhutaan, mutta mitään ei tyrkytetä. Asiakkaalle kerrotaan, mitkä ovat suositukset ja mitkä ovat pientenkin muutosten edut.

Porin perusturvassa koulutetaan alkuvuodesta loputkin hoitajat tekemään ravitsemustilan kartoituksia kotihoidossa, ja tässä koulutuksessa ovat tärkeässä asemassa pilotontia tehneet hoitajat. Kartoitukset tehdään kotikäyntien yhteydessä.

Aluksi selvitetään Mini Nutritional Assessment -testin avulla kunkin asiakkaan riskitekijöitä, kuten ravinnonsaannin riittävyyttä, mahdollista painonpudotusta ja liikkumista. MNA on yleisesti käytössä kotihoidossa, mutta sen lisäksi Porissa vastataan varsinaiseen ravintokyselyyn, jonka avulla ikäihminen voi itse yhdessä hoitajan kanssa arvioida oman ruokavalionsa laatua.

Kyselyssä selvitetään, mikä on ateriarytmi ja millainen on proteiinin, kasvisten, marjojen ja hedelmien, pehmeän rasvan, nesteen ja viljavalmisteiden osuus päivittäisestä ruoasta. Samoin kysytään D-vitamiinin saantia ja sitä kuka hoitaa ruokatalouden.

Heli Kokko

Juttu kokonaan 25.1. Uudessa Ajassa

25.1.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva