Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin kaupunginsairaalan tulevaisuus

Kuva: Porin kaupunginsairaalan tulevaisuus

Nyt puhun henkilökohtaisista asioistani. Olen koko ikäni asunut Länsi-Porin alueella ja kuulunut Länsi-Porin terveyskeskuksen ja Porin kaupunginsairaalan toiminta-alueeseen. Olen aina saanut erittäin hyvää palvelua etenkin terveyskeskuksen taholta, on pelannut laboratoriokokeet, silmätutkimukset, sydänrasituskokeet, korvien puhdistukset jne. Ajanvarauksessa ei ole ollut hämminkiä, palvelu on ollut hyvää ja ystävällistä.

Olemme jo useamman vuoden aikana satsanneet kaupunginsairaalan kunnostukseen jopa keskusruokalaa myöten vaikkakin vähän eripuraisin mielin. Sairaalan kehittäminen on edelleen käynnissä ja sitä tulee tehdä suunnitelmallisesti.

Sitkeän neuvottelukierroksen ja päätöksenteon jälkeen päivystys siirrettiin Satakunnan sairaanhoitopiirille. Ennakkomielialat olivat omissa poliittisissa ryhmissä negatiiviset: mihin oli totuttu sitä, ei tulisi muuttaa. Mutta muutoksen jälkeen en ole suuremmiten kohdannut negatiivista ajattelua, joten oletan, että toiminta pelaa. Vaikkakin viime aikoina on noussut esille ennakkosoittamisen tarve ennen päivystykseen lähtemistä.

Lääkäripula on vaivannut kaupunginsairaalaa vuosikymmeniä. Viimeisimmät tiedot tuovat esille, että Satakunnassa on sairaaloissa/terveyskeskuksissa 14 lääkärinvakanssia täyttämättä. Eli lääkäreistä on aina ollut pula.

Valtiovallalta on vaadittu lääkärien koulutuksen lisäämistä. Tämäkään ei välttämättä auta, koska valmistuvat lääkärit hakeutuvat yksityiselle sektorille.

No, millä saisimme lääkäreitä kuntasektorille töihin? Palkka on varmaan tärkeä, mutta kuntasektorilla meitä rajoittavat sovitut palkkasopimukset. Työolosuhteet tulisi pitää hyvinä, samoin eräät sosiaaliset edut ja ne laitteet, joilla lääkärit työskentelevät, oli se sitten tietotekniikkaa tai tutkimuksiin liittyvää toimenpidettä.

Sote on yksi epävarmuuden tekijä jopa lääkärikunnassa. Mitä se tuo tullessaan, kun sillä alueella toiminta alkaa toteutumaan?

Me kuntapäättäjät joudumme tekemään vaikeissa ja isoissa asioissa päätöksiä asiantuntijoiden ja vastuullisten virkamiesten esitysten pohjalta. Nyt meillä kuntapäättäjilläkin on epävarma olo.

Asiantuntijat etenkin ovat jakautuneet niin sote- kuin maakuntauudistuksessakin kahteen leiriin. Sitä vaikeuttaa tietojeni mukaan maakuntauudistuksessa EU:n kannanotot, joka on pyydettävä Brysselistä ennen kuin Suomessa voidaan uudistuksiin siirtyä. Tämä tietää valmisteluajan loppumista ennen lokakuun 2018 maakuntavaaleja, ja silloin vaalit siirtyvät tuonnemmaksi, mahdollisesti kansanedustajanvaalien yhteyteen, johon se paremmin sopisikin.

Ette kai te sitä kaupunginsairaalaa myy? Kuntalainen otti minuun yhteyttä ja kysyi, että onko käyty neuvotteluja Porin kaupunginsairaalan toiminnan myymistä yksityiselle suuryritykselle. Esimerkkejä on Pohjois-Suomesta.

Sellaisissa neuvotteluissa en ole ollut, ja pidän itsestään selvänä, että sosialidemokraattinen päättäjäkunta ei mihinkään myymiseen suostu. Me olemme saamassa sairaalan hyvään toimintakuntoon, meillä on hyvä ja pätevä henkilökunta. Miksi muuttaisimme sitä, mikä toimii ja palvelee hyvin kuntalaisia.

Sairaalaa ja sen toimintaa voimme kehittää edelleen kuntouttavaksi sairaalaksi. Vaikka kustannukset näyttelevät ratkaisevaa osaa, olen kuitenkin valmis maksamaan verovaroilla hieman enemmän, jos saamme sairaalan ja sen palvelutason säilymään kuntalaisten parhaaksi.

Esa J. Wahlman

Porin Sos.dem. -kunnallisjärjestön puheenjohtaja

18.1.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva