Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Palveluapa hyvinkin…

Kuva: Palveluapa hyvinkin…

Kaukaisina kouluaikoinani kailotettiin kyllästymiseen asti, että Suomi on pieni maa ja köyhäkin. No, ei Suomi ole etenkään pieni eikä edes köyhä, vaan pinta-alaltaan Euroopan suurimpiin kuuluva (jos nyt jätetään, kuten tapana on, Venäjä laskuista pois). Ikävä kyllä Suomi on pitkä nimenomaan pohjois-etelä-suunnassa, mistä näkyy nyt aiheutuvan paljon kiusaa näin ilmastonmuutoksen jo selvästi sotkiessa olosuhteita.

Samoina muinaisina kouluvuosinani talvisaikaan, kun taas pyrytti lunta kadut ja kujat tukkoon, tavanomainen näky koulumatkaa tarpoessa oli vastaan porhaltava vanhanaikainen ”siipiaura” kuormurin nokalla. Sileää tuli, pääsi pyörälläkin etenemään. Ja kun yhtäkkiä iski oikein kuhmuraiseksi jäätiköksi, tuli tiekarhu ja jyrsi tolan kuljettavaan kuntoon.

Vaan missä ovat nuo työnsankarit nyt? Romutettuko? Myyty Venäjälle? Noin tarinoitiin selitykseksi taannoin, kun alettiin ääneen ihmetellä Suomen talvisten teiden nykykuntoa. Kun sade sentään osassa Suomea vielä tulee lumena, myös täällä Satakunnan perukoilla.

Ennen joulua manaili lehdessä muuan palomestari varsinkin pienempien teiden uraisuutta ja todella huonoa kuntoa näin: ”Mikä järki on siinä, että aurat lähtevät liikkeelle vasta kun lumisade on loppunut? - Tässä säästetään vielä joku kuoliaaksi!” Hän vei sanat monen muun suusta.

Niin. Mikähän järki siinä tosiaan on. Kaipa sitä voi kammottavakuntoisella tiellä, esimerkiksi Karviaan johtavalla Niinisalontiellä, loskassa sivuun ajauduttuaan, ojanpohjilla kaivella Tienkäyttäjän linjan numeroa esiin ja yrittää apua. Meillähän kaikki toiminnot on kohta keskitetty ja ”valtakunnallistettu” - voin muistaa väärin, mutta eiköhän tuohon numeroon vastata Turun puolessa, missä sääolot ovat aivan muuta kuin Pohjois-Satakunnan mailla.

Maakunnan ison sanomalehden otsikko kuulutti, että maaseudulla ainoa palvelu on enää poliisi. Jaa että on vai? Enpä ole aikoihin täällä virkapukuista havainnut - no, ehkä ohimennen joskus tiellä ”maijan” kyydissä. Niin että se siitä. Muut palvelut onkin niistetty tarkkaan pois.

Esimerkiksi Karvia-nimisellä etäseudulla postina toimii asiamies, ja ainoa (?) kirjelaatikko on ko. kauppaliikkeen pihalla. Pankkeja on enää yksi ainoa, joka siis voi oman mielensä mukaan supistaa tiskin ääreen suunnittelevien, lattiaa likaavien käypäläisten asiointiaikaa. Julkinen liikenne on kaikessa hiljaisuudessa hävinnyt - ”maantien ässää” tosin tarvitsisi etenkin moni vanhus, jolla ei ole omaa autoa eikä ajokorttiakaan. Terveyskeskuksen palvelujen menettämistä kansa jännittää kalpeana - kunhan sote-sotku saadaan vispatuksi valmiiksi, niin sekin varmasti häipyy. Kunnantalolla toimii sentään ystävällistä neuvontaväkeä - vielä.
Oi niitä aikoja, huokaan muistellessani niitä ei-niin-kaukaisia vuosia, jolloin olivat toiminnassa kaikki nuo mainitut nyt puuttuvat. Ja lisäksi oli mm. kangaskauppa, huonekaluliike ja poikkeamaan houkuttavia ravintoloita useitakin!

Poistamalla palvelut tai tekemällä niiden saavuttaminen mahdollisimman hankalaksi nopeutetaan maaseudun tyhjentymistä. Ei koko suurta Suomea kannata pitää asutettuna - eihän!

Eikö kukaan kansantribuuni kuule avunhuutoamme?

Rauni Virtanen

Karvialainen kulttuuripersoona

4.1.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva