Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pieniä suuria asioita - yhdessä

Kuva: Pieniä suuria asioita - yhdessä

Vuosi 2017 jää muistoihin erityisesti Suomi100 -juhlasta, jota vietettiin valtakunnassamme läpi vuoden, pienesti ja isosti. Teema ”yhdessä” oli onnistunut. Muistuttakoon se meitä jatkossakin siitä, että yhteiskunnan menestys vaatii vakaan talouden pohjan lisäksi sosiaalista pääomaa, jota itsenäisyyttämme puolustaneet sukupolvetkin vaalivat; yhteistyötä ja luottamusta. Tämä ei ole enää itsestään selvää maailmassa, joka on muuttunut melkoisen yksilökeskeiseksi.

Sote- ja maakuntauudistus sai tarvitsemansa lisäajan valmisteluun. Mutta oltaisiinko jo mahdollisesti maalissa tai ainakin lähellä sitä, jos uudistusta olisi lähdetty tekemään aidosti yhdessä? Yhteispeliä on puuttunut poliittisesta valmistelusta ja kaupunkien näkökulma on unohdettu. Keskittyminen uuden hallinnon rakentamiseen ja markkinaehtoisen palvelutuotantoon ovat hankaloittaneet uudistusta.

Suomi tarvitsee soteuudistuksen nimenomaan käyttäjien sujuvien palvelu- ja hoitoketjujen turvaamiseksi. Tärkein tavoite jäänee toteutumatta, jos palvelut pirstaloidaan eri toimijoille. Sotepalvelut tulisi pitää julkisen sektorin järjestämisvastuulla ja pääasiallisella tuottamisvastuulla. Yhteisesti kerätyt verorahat tulee käyttää oikein. Jos uudistus jostain syystä kaatuisi, Satakunnan omaa hanketta kannattaa jatkaa.

Nyt vihdoin hienoista myötätuulta saanut talouskasvu saisi näkyä. Sadepilvet ovat väistymässä erityisesti teollisuuden yltä. Muillakin sektoreilla nähdään piristymisen merkkejä ja työllisyys on nousussa. Porissa nettolainanotto vuonna 2017 on edelleen laskenut verrattuna edelliseen vuoteen. Vuodelle 2018 otettava nettolainanotto on maksimissaan 12,4 miljoonaa euroa ja se kohdennetaan ensisijaisesti elinvoimaa tai hyvinvointia tukeviin hankkeisiin. Verotulojakin kertyi hieman yli budjetoidun, vaikka edellisestä vuodesta jäätiinkin takamatkalle.

Kaupungin, kuten yrityksen tai yksittäisen ihmisen, on päätöksissään ajateltava myös nykyhetkeä pidemmälle. Kaupungin tulee asemoida itsensä tulevaisuuteen, investoida ja käyttää resurssejaan viisaasti. Pori on laittanut kaupunkiorganisaationsa remonttiin. Toiminnan uudistuminen vaatii tosin aikaa ja kärsivällisyyttä. Vakiintuneita käytäntöjä saa haastaakin.

Kaiken uudistamisen yhteydessä on linjattu myös kaupunginhallituksen puheenjohtajalle uudet tehtävät, jotka perustuvat kaupunkistrategian sekä kaupunginhallituksen tehtävien toteuttamisen edellyttämään poliittisen yhteistyön johtamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa jatkuvaa keskustelua kaikkien poliittisten ryhmien kanssa sekä yhteydenpitoa myös muiden sidosryhmien kanssa.

Lupaan tänäkin vuotta toteuttaa juuri tätä annettua tehtävää. On tärkeää rakentaa yhteistä pelikenttää ja toimia yhteisesti sovitulla tavalla. SK:ssa ennustettiin muuten uuden vuoden aattona (ehkä pieni tähtisateen pilke silmäkulmassa), että politiikan vuonna 2018 allekirjoittaneelta ei saataisi yhtään selkokielistä lausuntoa medialle. No, tässä edellä oli ainakin muutama.

Tove Janssonin Muumipapan ajatuksin, maailma on täynnä suuria ihmeitä sille, joka on valmis ottamaan niitä vastaan. Oikein onnentäyteistä uutta vuotta - yhdessä!

Diana Bergroth-Lampinen

porilainen sd-kaupunginvaltuutettu

4.1.2018 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Joko olet vaihtanut talvirenkaat?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva