Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulusta harmaaseen arkeen

Kuva: Joulusta harmaaseen arkeen

Itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlia vietettiin näkyvästi. Harmilliselta tuntui viihteellisyyden ja epäolennaisten asioiden korostuminen jälleen kerran. Vuosi vuoden jälkeen tapahtuu aivan sama: viikkokausia erityisesti aikakauslehdistö märehtii, millaisissa vetimissä kauniimpi sukupuoli suvaitsee saapua tasavallan presidentin vastaanotolle. Miehet pääsevät helpommalla. Harvemmin muotiasiasiantuntijat puuttuvat heidän verhoutumiseensa. Lähes huomiotta jäivät maan hiljaiset, arjen sankarit, jotka ovat tehneet mahdolliseksi itsenäistymisen. Historioitsijat pohtivat jopa itsenäisyyspäivän paikkaa kalenterissamme. Vahvojen perusteiden mukaan se voisi olla lähes yhtä hyvin 15. marraskuuta 1917 tai 4. joulukuuta 1917.

Itsenäistymisen jälkeen horisontissa siinsivät murheelliset pilvet. Kansa jakaantui, se oli eriarvoistettu ja synkkä kansalaissota alkoi. Se vaati kymmeniätuhansia uhreja, osa taisteluissa, toiset vankityrmissä tai menehtyivät sairauksiin. Murhenäytelmän selvittäminen jatkuu yhä syystäkin.

Sivupiirteeksi tuli Venäjän ja Saksan osallistuminen. Saksassa koulutettujen jääkärien pääosa saapui Suomeen kuukauden kuluttua sodan syttymisestä. Jo tuolloin selkeästi nähtiin, että Saksa tulee häviämään sodan. Aselepo solmittiin marraskuussa 1918.

Mitä tekikään vahvasti oikeistomielinen hallituksemme itsenäistymisjulistuksen jälkeen? Se suuntautui voimakkaasti Saksaan. Sosialidemokraatit, vielä silloin pieni maalaisliitto, liberaalinen edistyspuolue ja osa ruotsalaisesta kansanpuolueesta tekivät hartiavoimin töitä kansanvallan vakiinnuttamiseksi. Hessenin prinssi Friedrich Karlille esitettiin kuitenkin kutsu saapua Suomen kuninkaaksi. Jalosukuisuus kieltäytyi kunniasta kuukausi ennen Saksan romahdusta ja aselepoa. Prinssille jopa kaavailtiin supisuomalaista Väinö-nimeä. Nyt sen on todettu syntyneen vasta 1920-luvulla pilailevien juttujen myötä.

Toivoa sopii, että nykynuorisolle kouluissa historian opetuksessa kerrottaisiin nämäkin. Nähtäväksi jää, miten valtalehdistömme sitten parin kuukauden päästä uutisoi tapahtumia tammi-helmikuulta 1918.

Tänä vuonna tuskin saamme joulurauhaa lähestyvien presidentinvaalien vuoksi. Asetelmat tuntuvat oudoilta. Mahtavalla ja maata todellisuudessa johtavalla kokoomuksella (Sipilöiden ja muiden urbaanikepulaisten tuella) ei löydy omaa ehdokasta. Sauli Niinistö lähtee vaaleihin kansalaisliikkeen ehdokkaana. Keskustan kunniapuheenjohtaja – oman Kansalaispuolueen perustanut ja potkuilta välttynyt – Iki-Paavo Väyrynen tuottaa varmasti harmia keskustan johdolle. Väyrynen kun saattaa saada enemmän ääniä kuin Vanhas-Masa, jonka hölmöt tekoset äänestäjäkunta tuntuu autuaasti unohtaneen.

Yksi kummajaisuus on Soinin poppoo. Mitättömällä kannatuksella se pitää hallussaan viittä ministerin ja eduskunnan puhemiehen pestiä. Tämä on pähkähullua suomalaisuutta pahimmillaan. Mitähän muuten Veikko Vennamo sanoisi, jos palaisi tähän olevaisuuteen?

Seppo Saari

Euralainen toimittaja

14.12.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva