Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuumilla kivillä

Kuva: Kuumilla kivillä

Viime perjantaina sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila heitti kunnolla löylyä - mutta väärillä lauteilla. Ministeri nimittäin toivotti perjantaina Twitterissä hyvää viikonloppua ja kertoi savusaunan odottavan. Työministeri ehti tykkäämään savusaunapäivityksestä. Eduskunnassa oli samaan aikaan käsittelyssä esitys työttömien aktiivimalliksi. Tyrmistystä herätti, että kummallakin ministerillä oli tärkeämpää tekemistä kuin osallistua vastuualalleen kuuluvan asian keskusteluun.

Hallituksen ajamassa aktiivimallissa on kyse siitä, että mikäli työtön ei edeltävän kolmen kuukauden kuluessa tee yhden viikon aikana vähintään 18 tuntia töitä tai osallistu viitenä päivänä työllistämistä edistäviin palveluihin, hänen työttömyysturvan tasoa leikataan 4,65 prosenttia. Yhteiskunnalla ei kuitenkaan ole mitään velvoitteita järjestää riittävästi työtä tai palveluita eri puolelle Suomea. Tässä merkityksessä aktiivimallia voisi paremminkin kutsua passiivimalliksi. Siis yhteiskunnassa ei auteta, vaan rankaistaan työtöntä.

Hallituksen esittämä malli voi leikata työttömyysturvaa riippumatta työttömän omista toimista. On vaikea ymmärtää ajatusta, jonka mukaan työttömyysturvaa leikataan, jos työtön ei onnistu löytämään työtä. Pelkästään Satakunnassa on Satakunnan ELY-keskuksen lokakuun lukujen perusteella työttömiä työnhakijoita 10 604 ja pitkäaikaistyöttömiä 3 446 suhteessa tähän avoimia työpaikkoja on tarjolla vain 1 560.

Työttömien työllistymismahdollisuuksissa on muitakin kuin asuinpaikkaan liittyviä eroja. Ihmisen ikä, koulutustaso ja työttömyyden kesto vaikuttavat kaikki myös olennaisesti aktiivisuuteen. Malli rankaisee enemmän heitä, jolla on heikommat työllistymismahdollisuudet ja pääsy palveluihin. Ensisijaiseksi tarkoitetun työttömyysturvan leikkaaminen voi ajaa ihmisiä myös viimesijaisen toimeentulotuen piiriin. Hallituksen esityksessä todetaankin, että toimeentulotukimenot kasvavat noin 10 miljoonalla eurolla ja asumismenoihin tulee 4 miljoonan euron kululisäys.

Perustuslakivaliokunta toteaakin lausunnossaan, että koska työttömällä ei ole omista yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollisuutta täyttää lain vaatimaa, ”ehdotusta ei voida pitää perustuslain kannalta ongelmattomana”. Perustuslakivaliokunta esitti myös, että mikäli palveluiden riittävää tarjontaa ei pystytä takaamaan tulisi työttömien voida osoittaa aktiivisuutensa muillakin kuin esitetyillä tavoilla. Vaikka aktiivimalli asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan, hallituspuolueet ajoivat silti esityksen läpi.

SDP esittää aktiivimallin hylkäämistä. Malli eriarvoistaa ja köyhdyttää työttömiä ihmisiä. Työttömät ovat istuneet jo riittävästi kuumilla kivillä: hallitus kun leikkasi työttömien turvaa viimeksi vuoden alussa.

Krista Kiuru 

Sd-kansanedustaja

14.12.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva