Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Robotti toimittajan avuksi ja automaation aikajänne

Kuva: Robotti toimittajan avuksi ja automaation aikajänne


Muistorikas kesätoimittajan urani Kankaanpään Seudussa vuonna 1996 sisälsi monen muun aihepiirin lisäksi myös metrien korkuisia pinoja alueen kuntien esityslistoja. Tekstejä, joista en sillä elämänkokemuksella kovinkaan paljoa ymmärtänyt, mutta pakko niitä oli käydä läpi, soitella kuntien viranhaltijoille ja yrittää tehdä päätöksistä uutisia.

Nykyään se olisi jo helpompaa, onhan esityslistoja tullut tämän kuntapoliittisen harrastuksen vuoksi luettua yli 20 vuotta.

Esityslistojen tekstit ovat aikojen saatossa muokkautuneet lukijaystävällisemmiksi ja kuntien oma viestintäkin on noussut aivan eri tasolle kuin silloin. Silti kuntien esityslistojen sisällöt eivät ymmärtääkseni ole vieläkään erityistä herkkua mediatalojen toimituksissa. Mutta, niitä on pakko seuloa, koska päätökset koskettavat usein laajaa joukkoa, kuntaa ja kuntalaisia, eikä sitä koskaan tiedä, millainen jymyuutinen jää muuten huomaamatta. Tätä itsekin tuolloin pelkäsin, mitä jos joku asia sisältää kaikkien aikojen skuupin enkä tajua sitä. No, jos näin kävi, olen itse siitä autuaan tietämätön tänäkin päivänä.

Automatisointi on onneksi tullut avuksi myös toimittajan työssä. Esimerkiksi Aamulehdessä on apuna robotti, joka seuloo uutisia valtuuston, hallituksen ja lautakuntien esityslistoilta. Eli, tekee työtä, jota on välttämätöntä tehdä, mutta sisältönsä ja tietomääränsä vuoksi sen automatisoinnista on toimituksissa iloa ja hyötyä.

Journalisti-lehti kirjoitti keväällä laajan jutun erilaisista uutisrobotti-sovelluksista meillä ja maailmalla. Robotit työstävät raakadataa, taustamateriaaleja ja etsivät uutisia. Näistä ajatuksista rönsysin miettimään aikajännettä laajemmalti. Milloin jo nyt käytössä olevat teknologiat yleistyvät kaikelle kansalle? Koska tulee se hetki, että robotit oppivat suomenkielisestäkin tekstisisällöstä tekemään johtopäätöksiä ja johtopäätöksistään uutisia? Koska kauppojen automaattikassat yleistyvät ja välivaiheena siirtyvät historiaan, kun asiakas itse valitsee ostoksensa kärryyn ja kassan ohi kävellessään kärry veloittaa asiakkaan pankkitililtä ostosten summan?
Yhteiskuntamme hypettää termiä digitalisaatio, joka on vain teknologian mahdollistamaa muutosta. Entä mitä teemme puolueena? Yliarvioimme muutoksen nopeuden, mutta aliarvioimme sen vaikutukset, sen mitä tapahtuu silloin, kun tämä kaikki oikeasti rysähtää päälle?

SDP:n puoluevaltuusto käsittelee tulevana viikonloppuna kokouksessaan puolueen globaalipoliittista julistusta. Teknologian mahdollistamat ja kiihtyvällä tahdilla mukanaan tuomat muutokset niin työssä, demokratiassa kuin yhteiskunnan eri aloilla ovat asioita, jotka luovat ihmisiin epävarmuutta globaalilla tasolla.

Meidän tehtävänämme on luoda ihmisiin toivoa. Siksi puoluevaltuuston linjaukset ovat enemmän kuin tervetulleita, vaikkakin käytännön toteutukset niin meillä kuin muuallakin ovat vielä hahmottumatta.

Katri Kujanpää

Kankaanpään ty:n puheenjohtaja

16.11.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva