Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Poliittinen syksy meni tunteisiin

Kuva: Poliittinen syksy meni tunteisiin

Kulunut syksy on ollut poliittisesti varsin mielenkiintoinen. Oman lisämausteensa siihen on tuonut tuttuun tapaan erilaiset julkisuudessa esitetyt näkemykset ja mielipiteet. Harmittavan usein faktat ovat kuitenkin jääneet käsittelemättä.

Kuusi puoluetta allekirjoitti Porin valtuustosopimuksen lokakuussa. Sopimusneuvottelut herättivät laajaa mielenkiintoa, kun niiden päälle asetettiin jo alkumetreiltä lähtien synkkiä pilviä. Erityisesti veronkorotuksiin sekä lainanottoon liittyvät kysymykset jakoivat mielipiteitä. Myrsky oli turha porilaisessa vesilasissa. Kaikki osapuolet, myös sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneet ryhmät, jättivät oven auki veronkorotuksille. Vuoden 2018 talousarvioon ei esitetä veronkorotuksia. Tämä on oikea vaihtoehto sote- ja maakuntauudistuksen kynnyksellä. Verotulorahoitus muuttuu radikaalisti, kun suunniteltu veroleikkuri siirtäisi n. 12,3 % verotuksesta kunnilta valtiolle.


Porin kaupungin lainakannastakin on esitetty monenlaisia näkemyksiä. Vuodelle 2018 esitetty ja erityisesti elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämiseksi otettava nettolainanotto verrattuna kuluvaan vuoteen olisi maksimissaan 10,5 miljoonaa euroa. Näin arvioiduksi kaupungin lainamääräksi vuoden 2018 lopussa jäisi 214,9 miljoonaa euroa. Tämä on alle vuoden 2016 toteutuneen lainamäärän tason. Kuluvana vuonna lainoja lyhennetään n. 40 miljoonaa euroa ja uutta lainaa otetaan tämän hetkisen arvion mukaan korkeintaan 20 miljoonaa euroa. Näin ollen nettolainanotto vuoden 2017 osalta laskee. Porin kaupunki on hoitanut ja hoitaa jatkossakin talouttaan vastuullisesti.

Pori-sopimusta on julkisuudessa nimitelty värikkäin sanakääntein. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sopimus on joka tapauksessa valtuuston enemmistön kirjaama, kaupunkistrategiaa avaava, konkreettinen sekä helposti mitattava päätöksentekoa ohjaava tahdonilmaisu ja johtamisen väline. Sopimus on myös tutustumisen arvoinen. Kädenvääntö maksuttomasta varhaiskasvatuksestakin olisi ollut halutessa vältettävissä sopimukseen tutustumalla. Kyse on kaiken aikaa ollut maksuttoman varhaiskasvatuksen pitkän aikavälin suunnitelman laadinnasta ja sen pohjalta tehtävistä mahdollisista päätöksistä kohti maksuttomuutta.

Yhtä kaikki, yksikään lapsi, nuori tai aikuinen, syrjäytymisvaarassa oleva tai syrjäytynyt, yksinäinen, vakavasti sairastunut, pieni- tai suurituloinen, yritys tai yksityishenkilö ei saa tarvitsemaansa palvelua, apua tai tukea arkeensa syksyllä käynnissä olleesta vastakkainasettelun ilmapiiristä. Syysiltojen pimetessä myrsky näyttääkin jo laantuneen. Seuraavan vuoden talousarvion käsittely on sujunut hyvässä yhteistyössä kaikkien puolueiden kesken ja seuraavan viikon valtuuston talousarviokäsittely näyttää tahtotilan. Kuntapolitiikka on lopulta ennen kaikkea yhteistyötä ja työtä Porille ja sen asukkaille.

Pori kuvaa itseään mm. seuraavasti: ”Porissa kulmia ei koskaan hiota liian pyöreiksi ja vastakohdille löytyy tilaa. Järki voi olla joskus jäässä mutta tunteisiin Pori menee aina. Siihen voi välillä mennä hermot, mutta vain koska se on niin rakas. Se itkettää, naurattaa ja ennen kaikkea koskettaa. Pori pääsee ihon alle.”!p Kulunut poliittinen syksykin taisi mennä monelle ihon alle ja tunteisiin. Hyvä niin.


Suuria tunteita on luvassa myös tulevana sunnuntaina, kun juhlimme isiä ja vaareja. Eino Leinon sanoin ”Ei ole suurempaa rakkauden valaa kuin se, että lapsesi sua halaa ja se, että pienessä sydämessä Sinulle juuri on varattu paikka niin valtavan suuri.”

Diana Bergroth-Lampinen

Porilainen sd-kaupunginvaltuutettu

9.11.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva