Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Uusi työ on ketterän purskeista

Kuva: Uusi työ on ketterän purskeista

On selvää, että teknologia ja digitalisaatio yms. ovat aiheuttamassa työn ja työpaikkojen murroksen, mutta mitä on niiden luoma ”uusi työ”? Kuka sen määrittää? Ehkä sama taho, joka saa sanoa, mitä on ”muutosvastarinta” ja ketkä siihen sortuvat.

Sitran mukaan ”uusi työ on purskeista, yrittäjämäistä, monimuotoista” ja toisaalta ”joustavaa, mahdollistavaa, verkottunutta, kokeilevaa” – ja taas ”monimuotoista” ja ”purskeista”.

”Purskeinen” ei ole minulle tuttu sana, mutta ehkä sen merkitys purskahtaa mieleen ennen kuin se heitetään kuluneena pois käytöstä. Kuten toivottavasti luovutaan ketterä-sanan liiasta käytöstä. Se on pilattu uusiokäytössä. Nyt niin yritysten kuin työntekijöiden pitää olla alinomaa ketteriä.

Tämä lienee muutosvastarintaista puhetta? Siksi oli ilo kuunnella radiosta Tiedeykköstä, jossa pohdittiin, mitä on hajautettu työ maailmassa, jossa digitalisaatio muuttaa kaiken.

Emeritus professori Göte Nymanin, professori Markku Wileniuksen ja it-alan ammattilaisen Ossi Kuittisen lähestymistavat aiheeseen olivat hyvin myönteisiä, mutta erityisesti Göte Nyman muistutti useaan otteeseen, että ihminen pitäisi ottaa tähän muutokseen mukaan – ei kuitenkaan uhkailulla ja pelottelulla, kuten useimmiten tehdään.

Nymanin mukaan pääministerin ja ekonomistien puhe on juuri sitä: ihmisiä yritetään pakottaa muutokseen pelolla ja uhkailulla – mikä saa ihmiset puolustuskannalle. Siis muutosvastarintaan, vaikka tätä sanaa ei käytettykään.

Nymanin mukaan poliitikot ja taloustieteilijät näkevät vain uhkia, eivät lainkaan mahdollisuuksia. Eivätkä oikeudenmukaisuus ja positiivisuus ole korkeassa kurssissa uuden työn visioissa.

Göte Nyman on tehnyt tekstianalyysin Sitran 120-sivuiselle Uusi työ -raportille ja löytänyt sieltä bisnes-sanan 118 kertaa, designin 70, digitalisaation 78 ja muutoksen 121 kertaa. Sen sijaan oikeudenmukaisuus mainittiin kerran, ilo kaksi kertaa, lapsi kahdeksan kertaa ja sairaus nolla kertaa.

Uusi työ -vision luojilla ei ole jakkarassaan Nymanin mukaan kuin kaksi jalkaa, teknologia ja bisnes.

Kuvaan kuuluu uhkamantra, jota toistellaan: tekoäly tulee ja vie sun työt, fiksut tekee loput työt, tyhmät jää jalkoihin.

Ohjelman haastateltavat painottivat ihmisen toiminnan ymmärtämistä muutoksessa. Jos ei tätä tajuta, ei pystytä näkemään sitä, mitä älykkäät järjestelmät työyhteisössä tekevät eikä sitä, miten ihmiset saadaan yhdessä toimimaan uudella tavalla.

Työn toimintatapoja uudistetaan teknologian avulla, mutta teknologia ei yksin riitä, tarvitaan edelleen ihmisiä ja yhteistyötä.

Ohjelmassa puhuttiin hajautetuista, itseohjautuvista järjestelmistä, joissa yksilöllä on yhä enemmän valtaa ja mahdollisuuksia valita oma toimintatapansa.

Mutta sitäkin kysyttiin, uskaltaako yrityksen johto luovuttaa päätösvaltaa työntekijöille. Vastaus oli, että se riippuu ihmiskuvasta, luottaako vai eikö luota ihmiseen. Jos ei luota, ei koskaan saa itseorganisoituvaa työyhteisöä.

Tavallista työntekijää ei ymmärretä, mutta ei ymmärretä tieteentekijöitäkään.

Kosmologi Kari Enqvist kirjoitti Yle-kolumnissaan, että elinkeinoelämä katsoo yliopistoa omien suodattamiensa läpi, joita on vain kahdenlaisia: debet ja kredit. Ja että elinkeinoelämän iskusanoja ovat innovointi ja kaupallistaminen. Niitä on yliopistoissa kuulemma liian vähän.

Heli Kokko

2.11.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva