Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yhdessä

Kuva: Yhdessä

Ammattiyhdistysliikkeen tarkoituksena on koota palkanansaitsijat järjestölliseen yhteistoimintaan työntekijäin etujen valvomiseksi. Ammattiliittojen tärkein tehtävä on neuvotella työehtosopimuksia, parantaa palvelussuhteen ehtoja ja parantaa työelämää. Suomalainen ammattiyhdistysliike on vahva vaikuttaja. Se toimii työpaikkojen arjessa ja ammattiliittojen neuvotteluissa sekä poliittisessa päätöksenteossa työntekijöiden elinolojen parantamiseksi. Saavutuksia on runsaasti 1880- luvun lopulta tähän päivään.

Ammattiliittojen toiminnan ydin on kuitenkin työpaikoilla, joilla työehtosopimukset ja muut työelämän pelisäännöt muuttuvat todelliseksi elämäksi. Jos ammattiliittoja ei olisi, ei työntekijöillä olisi läheskään kaikkia niitä oikeuksia, joita tänään pidetään itsestään selvänä. Ei olisi saatu aikanaan kahdeksantuntista työpäivää eikä viisipäiväistä työviikkoa, ei äitiys- tai vanhempainvapaata, ei ylityökorvauksia eikä lomarahaa, ei palkkaa sairausajalta eikä irtisanomissuojaa. Ne kaikki ovat nimenomaan ay-liikkeen saavutuksia. Ei työnantaja ole niitä hyvää hyvyyttään antanut. Suomi on sopimusyhteiskunta, missä kolmikantaisella tekemisellä on saatu merkittäviä tuloksia aikaiseksi. Työmarkkinaosapuolet ovat neuvotelleet sopimukset ja valtiovalta on omalta osaltaan tullut mukaan työelämän lakien, sosiaalietuuksien muutosten tai verotuksen keinoin. Kolmikanta on selkeästi tuonut sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen ja se on tuonut ennustettavuutta ja vakautta suomalaiseen yhteiskuntaan. Olemmeko nyt hukkaamassa tämän apparaatin? Yhteiskunnassamme on tahoja, jotka haluavat siirtää ay-liikkeen marginaaliin ja siirtyä isäntävaltaan.  Ay-liikkeen on voimakkaasti pidettävä kiinni sopimisen oikeudesta ja jäsenistön palvelussuhteen ehtojen puolustamisesta ja työelämän laadun ja jaksamisen parantamisesta.


Nuoret ja silpputyöläiset tarvitsevat liittoa ja työtovereiden tukea. Heille työelämän käytännöt ovat vieraita. Kun työ ja työttömyys vuorottelevat, on tuki tarpeen työntekijälle kuuluvien työsuhde-etuuksien laskemisessa. Työttömyyskassan jäsenyys merkitsee myös turvallisuutta.

Työehtojen rapautuminen on kuin tarttuva tauti. Mitä useampi tekee töitä epämääräisillä ehdoilla, sitä useammalta sitä myös odotetaan ja vaaditaan. Liittoon kuuluminen kannattaa aina.

P.S. Sote-uudistusta on veivattu nyt todella pitkään. Poliittinen päättäjä ei kuuntele asiantuntijoita, vaan ideologiat ohjaavat päätöksiä. Viimeisinkin valinnanvapautta koskeva ehdotus pitää sisällään sen, että nyt hyvin toimiva erikoissairaanhoidon päivystysjärjestelmä on uhattuna. Emme tarvitse sellaista uudistusta. Palautetaan uudistus parlamentaariseen valmisteluun. Yhdessä tekemällä voimme vielä välttää suden synnyn.

Rauno Vesivalo

2.11.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva