Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakastunut Ryti inhimillistää historiaa

Kuva: Rakastunut Ryti inhimillistää historiaa

Ylipäätään on hienoa, että historiaa tehdään eläväksi taiteen ja etenkin teatterin suomilla keinoilla. Rauman kaupunginteatterissa kantaesityksenä nähtävä Rakastunut Ryti musiikkinäytelmä elähdyttää historiaa kertomalla tarinaa Suomen viidennestä presidentistä Risto Rytistä.

Kuvaaja: Harri Joensuu

Puheet siitä, että historia olisi jotenkin tylsää, ei päde ainakaan tässä esityksessä. Näytelmä onnistuu yhdistämään huumorin ja vallan traagisetkin tapahtumat viihdyttäväksi kokonaisuudeksi, jota ryydittää tunnelmaan sopiva musiikki.

Näytelmä inhimillistää, lähihistoriamme kutakuinkin etäiseksi jääneen miehen onnistuneesti, eikä vähiten siksi, että Jaakko Tohkanen luo roolistaan Rytinä uskottavan, intensiivisellä otteellaan.

Juuriltaan vahvasti satakuntalaiselle Rytille lankesi epäkiitollinen tehtävä olla mukana räätälöimässä Suomen kohtalonhetkiä ja hänet tuomittiin myös vankeuteen sotasyyllisenä. Näytelmän nykytodellisuuden tasossa Ryti istuu vankilassa, jossa on aikaa miettiä tekemisiä ja tekemättä jättämisiä, Annikki Salmen, Mona Lehtola, suosiollisella avustuksella, esittämällä ne oikeat kysymykset.

Tarinaa kuljetetaan sujuvasti takaumilla, jotka limittyvät ja sekoittuvat ajallisesti mielenkiintoiseksi kerrontarakennelmaksi, jota lavastaja Jukka Uusitalon ideoimat kaksi pyörivää, tarpeen mukaan vaihtuvaa, kulissia tukevat hyvin.

Rakastunut Ryti ammentaa paljon Rytin ja Gerdan rakkaustarinasta ja Rytin poliittisesta karriääristä mutta keskittyy etenkin näytelmän ensimmäisessä näytöksessä Rytin ja raumalaisen suurliikemies Alfred Kordelinin, Pertti Koivula yhteistyöhän. Eikä syyttä, koska Rytin ura Kordelinin lainopillisena neuvonantajana avitti ilmeisesti miehen myöhempää uraa. Eittämättä Kordelin oli suuri persoona, joka laittoi asiat rullaamaan. Ainakin Koivula kehittää hänestä aikamoisen totuuksia laukovan hersyvän hahmon, joka on varastaa syystäkin koko show’n.

Kaikesta komiikasta, joka kumpuaa osuvasti tilanteista ja ihmisistä, huolimatta, näytelmän tunnelmaa sävyttää jonkinasteinen surumielinen pohjaväre. Tämä selittyy paljolti näytelmän tapahtumilla, mutta osaltaan vääjäämättä myös sillä, että ohjaaja Antti Majanlahti kuoli yllättäen vain pari viikkoa ennen ensi-iltaa. Rakastunut Ryti jäi Majalahden hienoksi joutsenlauluksi.

Tarja Tiilimäki

19.10.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva