Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sopimisen vaikeudesta

Kuva: Sopimisen vaikeudesta

Valtakunnan politiikassa helposti todetaan, että mitä sitten. Karavaani kulkee ja koirat haukkuu. Tällainen johtaa kuitenkin helposti pelkkään hallitus-oppositio- asetelmaan, eikä hedelmällistä yhteistyötä tai kumppanuutta synny tuolloin.

Kuntapolitiikassa raja-aidat taas eivät ole valmiiksi niin korkeat. Yhteisten asioiden hoidon tulisikin kuntatasolla olla pikemminkin sopimista ja yhteistoimintaa. Kun valtuutettujen ja eri ryhmien intressejä sovitetaan yhteen, tarvitaan aina laajaa vuoropuhelua. Rehellisyys, arvostus ja kunnioitus synnyttävät sopijaosapuolen välillä hyvää tahtoa ja luottamusta. Siksi juuri kuntapolitiikka on ollut kautta aikojen hyvä esimerkki siitä, kuinka luottamus johtaa lojaalisuuteen ilman hallitus-oppositiorajoja.

Kun kokoomus ja perussuomalaiset lähtivät menemään viikkoa ennen kuin valtuustosopimuksen hankalista asioista päästiin edes keskustelemaan, tuolloin moni oletti jo, että porilaisilla ei ole kykyä sopia yhteisistä asioista. Satakunnan veturi Pori näytti kuitenkin alkuviikosta, että tosiasiassa porilaisten enemmistöllä on sittenkin vahva tahto hoitaa yhteisiä asioita sopimalla, ei repimällä.

Keskeisten ryhmien välillä syntyi valtuustosopimus, jossa sovitaan menettelytavoista ja tahtotilasta, millä Poria johdetaan seuraavat neljä vuotta.

Samalla keskiryhmät ja punavihreät osoittivat tiukkojen(kin) neuvottelujen jälkeen vastuunkantoa, lojaalisuutta, arvokkuutta ja inhimillisyyttä, ja tällaisen sopimisen kulttuurin varaan porilaiset voivat jatkossakin laskea. Kuntavaaleissa kannatustaan lisänneet tai sen säilyttäneet ryhmät pääsevät näyttämään, miten he kehittävät yhdessä Poria: Sopimus antaa realistiset edellytykset kurinalaiseen ja ajassa elävään taloudenpitoon, sillä ehdottomia lukkoja on vähän. Toisaalta Pori tulee panostamaan lapsiin ja nuoriin, koulutukseen, työllisyydenhoitoon, yrittäjyyteen, ympäristöystävällisyyteen, uusiutumiseen, parempaan johtajuuteen, vastuulliseen henkilöstöpolitiikkaan, kestävään kasvuun ja aluekehitykseen. Valtuustosopimuksessa huomioidaan erilaiset kuntalaiset ja heidän tarpeensa sekä myös ihmisten ja alueiden välinen tasa-arvo. Osallisuutta vahvistetaan eikä ketään jätetä.

Porissa kuntavaalien tuloksen aiheuttama poliittinen murros jatkuu, ja sopimisen vaikeudessa heittelehditään vielä pitkään. Suuri enemmistö päättää kyllä, vaikka osa haluaa jatkaa ulkona. Tällaisen muutoksen ja murroksen johtaminen vaatii lujaa päätä ja lämmintä sydäntä: tiukkaa paneutumista, kokemusta, kärsivällisyyttä, nöyryyttä ja ymmärrystä kaikkia osapuolia kohtaan.

Painostaminen ei nyt auta. Toivon ja uskon, että etsikkoajan jälkeen kokoomus ja perussuomalaiset palaavat takaisin osallistumaan. Jos ei muutoin, niin porilaisten äänestäjien ”kuluttajasuojan” vuoksi. Valtuutetut kun on valittu vaikuttamaan yhteisiin asioihin.

Krista Kiuru

Sd-kansanedustaja 

12.10.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva