Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pojat varjoisilta kujilta

Kuva: Pojat varjoisilta kujilta

Tuoreeltaan on jälleen todettu poikien koulumenestyksen heikentyneen muun muassa Suomen Pisa-tutkimusten tuloksissa. Tämä tuttu kehitys on kiinnostanut minua jo pitkään, sillä monessa yhteydessä on todettu, että myös taloudellisesti vaikeiden aikojen haavat viiltelevät meitä miehiä kaikkein kovimmin. On haettu monia selittäviä tekijöitä, miksi nimenomaan nuoret miehet ovat alttiita heikko-osaisuudelle. Kun tietty vilkkaampi kehitysvaihe ajoittuu kouluvuosille, jolloin keskittymisen vie kaikki muu kuin opiskelu, on vaarana, että kehitys ohittaa peruuttamattomasti kasvukipuisen nuorenmiehen mahdollisuudet.

Osaksi on selitetty, että nykyiset koulutusmuotomme palvelevat paremmin rauhallisempia koululaistyttöjä ja vilkkaiden poikien on vaikea ja osaksi mahdoton sopeutua luentotyyppiseen opetusmuotoon niin, että pojille ominaisia tekemisen kautta opittavia kokemuksen luomia elämyksiä ei ole mahdollista riittävästi toteuttaa luokkamuotoisen opetuksen sisällöissä. Vaikka pojilla on vaikeuksia keskittyä opetusten sisältöön ja vaikka korkeakoulutuksen osalta menestyvät tytöt poikia paremmin, ei tämä ero näy aina työelämän eroissa yhtä selvästi.


On lukemattomia esimerkkejä siitä, että oikein ohjattuna ja riittävällä miehenmallilla myös vilkkaista ja osaksi kurittomista pojista on kasvanut menestyviä tekijöitä työelämän johtotehtäviä myöden. On vain huolestuttavaa tämän kaiken tasa-arvon lomassa, että meillä varhaiskasvatuksessa, perusopetuksesta puhumattakaan on aivan liian paljon naisten kasvattamia nuoria miehiä ilman miehenmallia omassa elämässään. Nyt ei herkimmänkään lukijan kannata hermostua tästä, mutta vaikka meillä molemmilla sukupuolilla on tärkeä tehtävämme kasvattajina, olen ehdottomasti sitä mieltä, että mies tarvitsee miestä kasvaakseen tasapainoiseksi mieheksi miesten maailmaan.

Haluan nostaa asiaa esiin siksi, että jäykkä koulutusmuotomme hukkaa lukuisia lahjakkuuksia juuri siksi, että meidän miesten kehitys ja kiinnostuksen aiheet ja aikeet eivät aina seuraa opetussuunnitelmien tavoitteita. Liian monen huippulahjakkaan pojan erityisiä piirteitä ei osata kanavoida oikein, vaan koko pakkautunut ja turhautunut nuorimies yritetään puristaa keskivertomuottiin teennäisin keinoin siinä onnistumatta. Saati että havainnollistettaisiin, että juuri kaikki huippu-urheilijat, yritysjohtajat ja jopa osa politiikoista on jo pulpetissaan suunnitelleet ohi Aapisen kaikkea muuta kuin mitä luokassa on luennoitu.

Väitän, että tämä surullinen hylkäysprosentin kasvu mm. varusmiespalveluksen keskeyttäjistä ja palveluksen hylkäysluokituksen syistä nimenomaan mielenterveydellisistä syistä on osaksi sen syytä, että nuorille miehille ei ole osattu ohjata mielekästä tekemistä sukupuolen edellyttämällä tavalla. Pojat on poikia koko ikänsä, mutta kovankin jätkän kuori on yllättävän ohut ja heikko palautumaan, kun kehityksen vaiheissa rajoja ja rakkautta on saatu kasvun kannalta liian vähän.

Kalle Leppikorpi

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja

5.10.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva