Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väärin sammutettu?

Kuva: Väärin sammutettu?

Kun talousnobelisti Joseph Stiglitz kävi Suomessa, hän varoitti, että julkisen talouden armoton säästäminen ei tuo todellista pelastusta. Stiglitz muistutti, että nopea talouskasvu voidaan saada aikaan myös ilman huomattavaa epätasa-arvon kasvua. Hallitusaitiosta naurettiin päin naamaa sekä talousnobelistille että oppositiolle, joka on toistuvasti varoittanut hallituspolitiikan lisäävän tuloeroja ja eriarvoisuutta. Aitiosta huudeltiin todeten, ettei amerikkalainen voi tietää mitään suomalaisista metsäpaloista.

Väärin sammuttamisesta onkin jauhettu jo 2,5 vuotta ja syystä. SDP on muistuttanut koko ajan, että eriarvoisuus lisääntyy, kun hallitus toteuttaa 4 miljardin leikkaukset pienituloisiin ja valmiiksi heikossa asemassa oleviin ihmisiin sekä koulutukseen. Suuri osa pienituloisiin kohdistuvista säästöistä, esimerkiksi indeksijäädytykset, kumuloituvat vuosi vuodelta. Hallituksen vähäiset leikkauksien peruutukset ja uudet lisäykset ovat murto-osa samoihin kohteisiin tehdyistä leikkauksista. Lapiolla otetaan ja lusikalla tehdään korjausliikettä takaisin.

Viime viikkoina on huomattu, että sekä talousnobelisti että SDP ovatkin tosiasiassa olleet oikeilla linjoilla tulipalojen sammuttamisessa. Nyt jo valtiovarainministeriökin myöntää tuloerojen kasvun. Tällä viikolla julkaisu selvitys on myrkkyä hallitukselle. Kaikkien pienituloisimmilta leikataan noin 37 euroa vuodessa ja!p eniten hyötyä saavat rikkaimmat, joiden tulot kasvavat noin 400 euroa vuodessa. Eduskunnan tietopalvelun syyskuussa tekemät laskelmat tuloerojen kehityksestä saman kehityksen.

Sipilän oikeistohallitus on jo keventänyt kaverikapitalismin nimissä verotusta päätösperusteisesti n. 1,5 mrd. Kyse on isosta tulonsiirrosta hyvätuloisille verovarojen kustannuksilla. Yhteiskunnan heikoimmilta leikattua rahaa on velanmaksun sijasta ohjattu mm. veronalennuksina ja etuuksina hallitusta lähellä oleville tahoille. Kaikkein heikoimmilta ole leikattu siksi, että velkaantuminen pitäisi saada loppumaan. Hallitus on leikannut siksi, että se on voinut saada sitä kautta jakovaraa omille eturyhmilleen. Ei ihme, että sopeutus jääkin kokonaisuutena vähäisemmäksi kuin edellisellä hallituskaudella.

Tässä on nähtävillä selvä käänne edellisen hallituskauden toimiin. Viime hallituskaudella kavennettiin tuloeroja, vaikka kokonaisuutena sopeutus oli edelliskaudella suurempaa. Taloutta voi siis tasapainottaa ja oikeudenmukaisesti. Sipilän hallitus jatkaa edelleen linjallaan luottaen siihen, että kun rikkaat rikastuvat entisestään, murusia tippuu väistämättä myös köyhille. Tällaisen trumpilais-sipiläläislinjan ei ole osoitettu toimivan. Oikeiston paatissa olemme matkalla köyhäinhoito- ja luokkayhteiskuntaan, ellei suunta muutu.

Krista Kiuru

21.9.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva