Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Avoimuus demokratian kulmakivenä

Kuva: Avoimuus demokratian kulmakivenä

Kansan ja poliittisen eliitin vastakkainasettelu on ollut eri puolilla maailmaa vahvassa nousussa olleiden populististen liikkeiden yksi keskeisistä työkaluista. Todellisuus kuitenkin pilaa yleensä hyvän tarinan, sillä politiikassa ei ole kyse muusta kuin yhteisten asioiden hoitamisesta. Tarinat salamyhkäisestä, kansan tahdon vastaisesta poliittisesta eliitistä sekä tietyistä asioista vaikenevasta valtamediasta elävät silti sitkeästi sekä populistien puheissa että heidän kannattajiensa mielissä.

Miten tähän asetelmaan pystytään vastaamaan? Mielestäni kaikki lähtee avoimuudesta. Mitä avoimemmaksi saamme poliittisen järjestelmämme sekä päätöksentekokoneistomme, sitä vähemmän tilaa jää epäilyksille poliittisen eliitin ”suhmuroinnista”.

Porissa on tehty viime aikoina kaksi avoimuutta omalla tahollaan edistävää valtuustoaloitetta. Aloite valtuuston kokousten striimaamisesta nettiin on saanut tukea yli puoluerajojen. Sama aloite on tehty jo muutamia vuosia sitten, mutta silloin aika ei ilmeisesti ollut vielä kypsä muutokselle. Tavallinen valtuuston kokous kiinnostanee silti ainoastaan politiikan suurkuluttajia, mutta aika ajoin saattaa jokin asia kiinnostaa myös suurta yleisöä. Tulin itsekin seuranneeksi livelähetystä Tampereen valtuustosta ratikkakeskustelujen aikaan. Nuo kokoukset olivat melkoista sirkusta, mutta Tampereen valtuuston silloinen puheenjohtaja Sanna Marin hoiti kokoukset kaikesta huolimatta tyylillä.

Toinen aloite koskee kaupungin ostolaskujen avaamista julkiseksi. Avoimuutta lisäävä ja kannatettava aloite tämäkin. Voisin olettaa, että alkuinnostuksen jälkeen laskujen selaaminen tulee jäämään myös suhteellisen pienen yleisön huviksi, mutta tärkeintä asiassa on kuitenkin mahdollisuus, että kuka tahansa voi halutessaan perehtyä siihen, miten kaupunkilaisten verovaroja käytetään.

Tällä viikolla on käyty keskustelua eduskunnan vierailijalistojen julkisuudesta sekä niiden nopeasta tuhoamisesta. Asiasta on käytetty asiallisia puheenvuoroja sekä puolesta että vastaan. Yksittäisen henkilön motiivi lähestyä omaa kansanedustajaansa saattaa olla hyvinkin henkilökohtainen, esimerkiksi velka- ja ulosottokierteen tuomat ongelmat. Näissä tapauksissa vierailijalistojen julkisuus saattaisi toimia esteenä vuoropuhelulle.

Vierailijalistojen julkaisemista perustellaan usein lobbareiden toiminnan näkyväksi tekemisellä. Lobbareiden, tai nykykielellä vaikuttajaviestijöiden, tapaamiset päättäjien kanssa taitavat kuitenkin enimmäkseen tapahtua muualla kuin eduskunnassa. Vaikuttajaviestijöiden taholta kuuleekin usein puoltavia puheenvuoroja ns. lobbarirekisterin puolesta. Vaikuttamisen näkyväksi ja sitä kautta hyväksyttäväksi tekeminen on tavoitteena myös vaikuttajapuolella.

Osa päättäjistä avaa jo tällä hetkellä tapaamisiaan eri sidosryhmien edustajien kanssa. Demarivaikuttajista esimerkiksi kansanedustaja Sirpa Paatero listaa blogissaan tapaamisiaan ja meppi Miapetra Kumpula-Natri tekee samaa säännöllisesti eri tahoille postitettavassa sähköisessä uutiskirjeessään. Mainioita käytäntöjä, joiden soisi yleistyvän laajemminkin. Tätä kautta kansalaiset saavat myös kuvaa siitä, mitä kansanedustajan tai europarlamentaarikon arki pitää sisällään.

Demokratian avoimuutta voidaan lisätä myös joukkoistamisella. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne teki tällä viikolla pari mainiota avausta tässä, hyödyntämällä Facebookissa toimivan Sosialidemokratia Suomessa-keskusteluryhmän potentiaalia jäsenistölle tärkeiden asioiden esiin nostamisessa. Toinen mainio esimerkki järjestödemokratian avoimuudesta on SDP:n pari viikkoa sitten lanseerattu työryhmätyöskentelyn uudelleen organisoituminen. Puolueen perustettaviin työryhmiin voi ilmoittautua mukaan kuka tahansa (jäsen). Joko olet ilmoittautunut mukaan työryhmätyöskentelyyn?

Petteri Lahti

14.9.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva