Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Nälkävuosien malliin

Mediassa, varsinkin sosiaalisessa mediassa, puhkeaa aina hilpeä kohu, kun vanhempi mies ehdottaa suomalaisille naisille ja perheille synnytystalkoita. Jos ehdotuksen tekisi vanhempi nainen, puheista seuraisi ehkä vielä isompi haloo.

 

Asia on tietysti vakava, sitä SDP:n Antti Rinnekin ajoi takaa SDP:n kesäkokouksessa Kouvolassa pitämässään puheessa.

Hän muistutti, että jos alkuvuoden syntyvyyskehitys jatkuu loppuvuonna, Suomessa syntyy tänä vuonna ensimmäisen kerran sitten 1860-luvun nälkävuosien alle 50 000 lasta.

Porissa on voitu iloita pääsystä takaisin kymppikerhoon, eli 10 suurimman kaupungin joukkoon, kun Pori ohitti Kouvolan. Syntyvyys on Porissakin alentunut ja kuolleisuus kasvanut, ja väestönkehitystä on parantanut vain muuttoliike ja erityisesti muuttoliike ulkomailta.

Rinteen mukaan alhaiseen syntyvyyteen on monia tekijöitä, mutta keskeistä on hänen mielestään se, miten perheen perustamista ja lasten hankkimista miettivät ihmiset kokevat yhteiskunnan suhtautuvan heihin. ”Leikkaukset lapsiperheiden palveluihin ja tukeen, toimeentulovaikeuksien lisääntyminen, koulutusleikkaukset sekä miesten ja naisten välisen palkkaepätasa-arvon vaikutukset vaikuttavat vahvasti tähän pohdintaan.” SDP on jo esittänyt omat ratkaisumallinsa perheiden tukemiseen ja kestävän työllisyyden rakentamiseen.

Rinne viittasi kesäkokouksen puheessaan 150 vuoden takaisiin nälkävuosiin. On arvioitu, että suuren nälänhädän vuosina 1867–1868 Suomessa menehtyi ehkä jopa yli 200 000 ihmistä.

Viime aikoina on kirjoiteltu (Helsingin Sanomissa 16.7.), että nälänhädän kärjistymisen taustalla oli jäätävän sään aiheuttamien vilja- ja muiden tuhojen lisäksi muitakin tekijöitä, esimerkiksi 1860-luvulla harjoitettu vahvan markan rahapolitiikka, joka perustui suomalaisuusaatteen luojan J. V. Snellmanin ajatteluun.

Tiukkaan rahapolitiikkaan eivät kuuluneet ulkomailta otetut lainat, joilla olisi voitu ostaa nälkää näkeville suomalaisille viljaa. Näyttääkin siltä, että kriisiä pahensivat oman virkakunnan toimettomuus ja jopa piittaamattomuus omasta kansasta.

Toki olosuhteet ovat nyt aivan erilaiset, mutta nytkin vannotaan tiukan talouskurin nimeen ja pelotellaan ”jakovaaralla”.

Palvelualojen työnantajat Palta vertaa talouden suhdanteita vuodenaikoihin. ”Ne seuraavat vääjäämättä toisiaan. Suomen taloudessa eletään nyt kevään huumaa, mutta kansainvälinen talous on ehtinyt jo loppukesän puolelle. Suomen kasvukausi jää väkisinkin lyhyeksi. Suomessa nautitaan nyt kasvusta, mutta samaan aikaan pitäisi valmistautua tulevaan. Talvi on tulossa, Paltan pääekonomisti Matti Paavonen runoilee.

Aivan kuin politiikalla ja yhteisillä päätöksillä ei olisi talouden vuodenaikojen vääjäämättömyyteen  minkäänlaista vaikutusta. Mutta kyllä on ideologiasta ja poliittisesta tahdosta tai tahdottomuudesta kyse, kun esimerkiksi perheiden rahapula estää nuoria kouluttautumasta.

Pelastakaa Lapset -järjestön selvityksen mukaan  ilman tutkintoa ja koulutuspaikkaa olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahanpuutteen takia. Kustannuksia toisen asteen opinnoissa aiheuttavat etenkin oppimateriaalit.

Työnantajat valittavat osaajapulaa, mutta on hurskastelua syyttää nuoria tai heidän vanhempiaan, jos edes koulujen keskeyttämisien kaikkia syitä ei tunnusteta.

Heli Kokko

7.9.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva