Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Moniarvoinen Tehy etsii uutta puheenjohtajaa

Tehy valmistautuu valtuustovaaleihin ja uuden puheenjohtajan valintaan marraskuussa. Istuva puheenjohtaja Rauno Vesivalo jättäytyy tehtävästä siirtyäkseen eläkkeelle ensi kesänä. Puheenjohtajaehdokkaiden kiertue on puolivälissä ja tiistaina oli vuorossa Pori.

 

Viisi naista, viisi puheenjohtajaehdokasta, viisi mielipidettä - Kyllä ja ei, sillä enemmän ollaan yhtä mieltä. Ehdokkaat vakuuttavat yhteen ääneen, että heidän liittonsa on moniarvoisin kaikista liitoista ja suurin osa jäsenistäkin on sitoutumattomia. Kaikki ehdokkaat - Pipsa Alle'n (Arvo Ammattitaidolle), Anna-Leena Brax (Sitoutumattomat ja keskiryhmät), Kati Jetsu (Vasemmisto ja sitoutumattomat), Marjut McLean (Vapaat vaikuttajat) ja Millariikka Rytkönen (Yhdessä eteenpäin) - allekirjoittavat edelleen hoitotyön olevan ns. kutsumustyötä, mutta ay-politiikka se sitä vasta onkin. Kaikki työ tehdään omalla ajalla, ilman korvausta ja työpäivän päätteeksi.

– Vaikuttamisen tarve ja viehätys ei ole hävinnyt, vaikka naisen euro tippui jo saavutetusta 86 sentistä 83 senttiin, Jetsu muistuttaa.

Ja rahastahan näissäkin vaaleissa on pitkälti kysymys, terveydenhuoltoalan palkoista, sekä kunnollisista työoloista. Naiset joutuvat edelleen epätasa-arvoiseen asemaan mm. ollessaan raskaana, vaikka työnantajalla ei ole oikeutta kysyä edes perhesuhteista.

–  Laki on tältä osin kunnossa, eikä raskaudesta edes tarvitse ilmoittaa kuin kahta kuukautta ennen perhevapaan alkamista, mutta naiset eivät tätä useinkaan tiedä, ja työnantaja käyttää tietämättömyyttä härskisti hyväkseen, sanoo McLean.

Ja kun palkoista aletaan puhua murehtivat naiset sopimusyhteiskunnan murentumista, YT-lain väärinkäyttöä ja kiky-ratkaisua, joka vei osan julkisen alan lomarahoista.

– Kiky-sopimuksen perumisesta on ollut huhuja, mutta se ei riitä, tarvitaan palkankorotuksia! Brax ja Alle'n tuohtuvat silminnähden.
Myös Kätilöliiton puheenjohtaja Rytkönen on valmiina barrikaadeille.

– Ei riitä, että jäseniä kyykytetään, tai työolot ovat surkeat, mutta oma ammattietiikkakin joutuu koville, kun joka paikassa säästetään. Jostain syystä hoitoalan ammattilaisia syyllistetään vieläkin 2007 lakosta, se on tehnyt meistä väärällä tavalla mediaseksikkäitä.

Millariikka kiinnostui politiikasta ammattinsa myötä ja hän onkin Porvoon kaupunginvaltuuston sosialidemokraattien jäsen.

Suomen suurimpiin ammattiliittoihin lukeutuvaa Tehyä on luotsannut porilainen puheenjohtaja jo kaksikymmentä vuotta. Ennen Vesivaloa puheenjohtajana toimi niin ikään porilainen Jaana Laitinen-Pesola. Nyt Tehy saa uuden puheenjohtajan siis jostain muualta kuin Porista.

Puhelimella tavoitettu Rauno Vesivalo perää joukon voimaa ja kun häneltä kysyy kommenttia vaaleihin, on vastaus selkeä:

– Äänestäkää!

Leea Pennanen-Salli

31.8.2017 12:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva