Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Paha perjantai

Kuva: Paha perjantai

Viikkoa ennen surullisenkuuluisaa Turun-puukkoterroria minuun iski ankara ikävä kaupunkiin. Olen totisesti saanut kylläkseni maaseudun rauhasta, joka yhä enemmän muistuttaa hautaholvin hiljaisuutta. Yksikään julkinen liikenneväline ei enää palvele, ainoa elämänääni on ikävissään seuraa hakevan mopoautoilijan papatus raitilla, poikaporukoitakaan ei enää noin vaan kerry kulmille.

Kaipasin siis ihmisvilinään, kauppoihin, joissa vaeltelee keskenään rupattelevia rouvia ja neitejä, torille, missä kukkien ja vihannesten myyjät huutelevat toisilleen ja asiakkailleen, kaduille, missä kansaa kuhisee bussipysäkillä, jonka ääreen linjuri pysähtyy joka varttitunti…

Ja niinpä ostin lipun junaan (matkahuollosta, palvelumaksu 3 euroa) - Herran kiitos jokin intercity vielä pysähtyy kasvinpaikkakunnan asemalle. Pääsin muinaisen opiskelukaupunkini kuhinaan vajaassa tunnissa. Sisarten kanssa vaeltelin siis vaatekaupoissa ihanasti ihmisiä vilisevässä keskustassa ja tunsin, kuinka sammal karisi kiireeltäni… Kaiken nautinnon kruunasi leppoisa hetki kävelykadun katukahvilassa, auringonpaisteessa ohi kiiruhtavia ihmisiä laiskasti silmäillen - pikku lasi valkoviiniä, kahvia tai jäätelöannos pöydällä. Kaupunkinälkäni tuli hetkeksi tyydytetyksi.        

Mutta nyt on moni asia toisin. Rakas Turkuni (joka nimessään jo kantaa kaupantekoon ja elämänmenoon viittaavaa muinaisvenäjän toria merkitsevää sanaa turg) sai sydämeensä lamaavan iskun. Hyvin muistamani torin nurkkaus Kauppiaskadun kulmalla Turun kauniin ortodoksikirkon lähellä on nyt murhateon leimaama, surukynttilöiden ja osanottokukkien täyttämä. Ei uskalla edes kuvitella läheisensä menettäneiden tuskaa. Enkä ihmettele turkulaisten halua mielenosoituksin ja virrenveisuin ikään kuin puhdistaa paikkaa kammottavan teon muistosta.

Ja millainen onkaan tuon pahan perjantain antisankari? Arabikansojen jäsenille tyypilliset, kauniin säännölliset piirteet, mustat, kihartuvat hiukset, valkea hammasrivi, kahvinruskea iho, vahva musta parranpohja. Ja lehtikuvassa ujo hymy.

Mutta joidenkin tietojen mukaan hän kumminkin oli huonokäytöksinen, yksinään viihtyvä, eräänlainen yksinäinen susi, jolla oli muutama samanhenkinen tuttu…

Vaaranmerkit ovat kaikkialla samat: ihminen on auttamatta laumaeläin. Hänellä täytyy olla oma ryhmä, joukkue, lauma, johon saa tuntea kuuluvansa. Ellei löydy hyvää laumaa, löytyy varmasti huono, pahaan viettelevä.

Mikä erityisesti riivaa nuoria lähi-idän miehiä? Vastaus on aina sama: näköalattomuus, työttömyys, toivottomuus - päälle uskonnollinen kiihkoilu ja vanhakantainen epätasa-arvo. Ja vuosikymmenien, jopa -satojen takaa Euroopan suurvaltojen imperialistinen ryöstöpolitiikka Afrikassa. Marokkolaiset puhuivat ainakin ennen algerialaisten ym. pohjoisafrikkalaisten lailla ranskaa, entisen sortajan kieltä. Koko Afrikka sairastaa menneisyyden aiheuttamia tauteja. Kuinka kauan, kuinka kauan vielä?

Rauni Virtanen

karvialainen teatterinohjaaja ja kulttuuripersoona

31.8.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva