Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mihin terroristi pyrkii?

Kuva: Mihin terroristi pyrkii?

Vuonna 2011 Arabikevääksi kutsuttu tapahtumasarja käynnisti Lähi-Idässä - ei suinkaan demokratian läpimurtoa itsevaltaisesti hallituissa arabivaltioissa, niin kuin aluksi toivottiin ja uskottiin - vaan verisiä sisällissotia, ja entistä häikäilemättömämpien terroristijärjestöjen organisoitumista ja toiminnan aktivoitumista ympäri maailmaa, mutta erityisesti Euroopassa.

Ja nyt sitten lopulta myös Suomessa. Toipuminen Turun tapahtumista kestää pitkään. Eikä kukaan voi varmasti vakuuttaa, jääkö tapahtuma ainutkertaiseksi. Irakissa ja Syyriassa nurkkaan ahdistettu ja viimeisiään vetelevä Isis haluaa myös suomalaisille osoittaa, ettei sen tuhovoima ole lopussa. Se on ottanut käyttöönsä auto- ja puukkoiskut, joiden ennalta ehkäiseminen on hankalaa. Toisaalta Isisillä on käyttökelpoisia yhteyksiä Suomeenkin: Tiettävästi 70 suomalaista on viime vuosina värvätty Isisin taistelijoiksi.


On helppoa sanoa, että pelolle ei pidä antaa valtaa. Mutta mitä lähemmäksi kauheudet tuodaan, sen vaikeampaa on itse kunkin pitää `korvienväliään´ järjestyksessä ja käyttäytymistään loogisena. Mutta juuri tähän terroristit pyrkivätkin: Synnyttämään ahdistusta, vihaa ja paniikkia tavallisten ihmisten mielissä hirmutekojen seurauksena.

Ansioitunut saksalainen terrorismintutkija Florian Bell analysoi työkseen terroristien toimintaa. Hän jakaa terroristien motiivit osatavoitteisiin. Ensinnäkin terroristi haluaa mahdollisimman tehokkaasti levittää pelkoa ja kauhua. Mitä yllättävämpi, verisempi ja kauhistuttavampi isku on, sen `vahvemmalta´ terrorityön tekijä uskoo näyttävänsä ja sen suuremman psykologisen vaikutuksen hän luulee tekevänsä.


Terroristi haluaa myös herättää raivoa. Tavoitteena on saada viranomaiset ylireagoimaan ja toimimaan harkitsemattomasti. Tavallisten kansalaisten mielissä terroritöiden seurauksena helposti syntyy kiukkua siitä, etteivät poliisit ole kyenneet suojelemaan heitä. Johtavien poliitikkojen tasolla terrorismin herättämä raivo taas voi johtaa harkitsemattomaan voimankäyttöön, mikä taas luo otollista maaperää terroriaatteiden leviämiselle.

Terroristi pyrkii kärjistämään vastakkainasetteluja. Tästä on esimerkkinä, että Turun isku on taas kerran herättänyt osin raivokkaan some-keskustelun maahanmuutosta ja sen seurauksista. Huonoimmillaan seurauksena on asenteiden kiristyminen ja lisääntyvät väkivallanteot. Parhaimmillaan kansalaiset säilyttävät malttinsa, ja terroristi on epäonnistunut.

Terroristi haluaa värvätä joukkoonsa uusia kollegoja. Jokainen onnistunut terroriteko herättää ihailua terroriaatteen kannattajissa ja vakuuttaa kantaansa mahdollisesti vielä empiviä. Isisin jäsenillä terrori samaistuu jumalan palvelemiseen: Me olemme jumalan asialla, muut eivät. Meidät palkitaan, muita rangaistaan.

Ja tärkein lopuksi: Terroristi haluaa mahdollisimman laajaa huomiota. Terroritekojen avulla saavutetaan lähes poikkeuksetta mediakentän totaalinen ja pitkäkestoinen huomio, joka sitten palvelee kaikkia muita mainittuja tavoitteita.

Terrorismintutkija Bell korostaa, että syyttömien ihmisten tappaminen on terroristille vain keino laajempien motiivien saavuttamiseen. Ja ne laajemmat tavoitteet taas ovat lähes poikkeuksetta tarkkaan suunniteltuja, terävien ja koulutettujen aivojen aikaansaannoksia. Siksi terrorismin vastainen taistelu, mikäli halutaan puuttua syviin syihin, on paljon muutakin kuin pelkkää poliisi- tai sotilastoimintaa.

Harri Kivenmaa

Kunnallisneuvos, rehtori

24.8.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva