Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Koululaisten toive autoilijoille: vähemmän kännykän käyttöä

Koulumatkat ovat tärkeä osa lapsen kasvua itsenäiseksi liikkujaksi liikenteessä, mutta vastaan voi tulla pelottaviakin asioita. Liikenneturva kysyi huhtikuussa 2017 eri puolilla Suomea alakoulua käyvien lasten ajatuksia koulumatkoista. Kivointa koulumatkoissa olivat kaverit, luonto ja liikunta.

 

Nurjana puolena nähtiin liikenteeseen ja liikennejärjestelyihin liittyvät asiat, kuten autoilijoiden tarkkaamattomuus, liikenteen vaarallisuus, tien ylittäminen, auraamattomat ja liukkaat tiet sekä jalkakäytävän ja pyöräilytien puute. Pelottavina koettiin pimeät polut tai puuttuva valaistus.

- Meidän aikuisten tehtävänä on varmistaa, että koulutie on lapsille turvallinen. Lapsen valmiudet liikkua liikenteessä itsenäisesti kehittyvät vähitellen harjaantumisen kautta. Tätä prosessia auttavat selkeät ja turvalliset liikennejärjestelyt myös työmaiden kaltaisten poikkeusjärjestelyiden yhteydessä sekä luonnollisesti liikennesääntöjä noudattavat aikuiset. Koulumatkan yhteinen harjoittelu ja kertaus pitkin kouluvuotta auttaa myös tunnistamaan ja selvittämään lapsen kokemat kipupisteet, painottaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.

Koululaiset olivat panneet merkille myös autoilevien piittaamattoman asenteen. Moitittavaa oli, kun ”autot roiskii lokaa” tai ”autot tulee pyörien kaistalle kaupan edessä”.

Kysyttäessä, miten autoilijat voisivat ottaa lapset paremmin huomioon liikenteessä, koululaiset toivoivat keskittymistä itse ajamiseen, maltillisempaa ajonopeutta ja suojateiden huomioimista. He ehdottivat erityisesti, että ”ei puhuttaisi niin paljon puhelimeen”. Lapset pohtivat myös syitä suuremmille nopeuksille: ”aikuisilla paha mieli ajaessa – kaahaavat”.

17.8.2017 07:42

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva