Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaatii paljon, antaa enemmän

Kuva: Vaatii paljon, antaa enemmän

Tulevaisuuden Porin rakentaminen sai siivet alleen, kun uusi organisaatio ja kuntalaki astuivat voimaan 1.6.2017. Kuntien ja kaupunkien on opeteltava ja sopeuduttava nopeasti uuteen tehtäväkenttään sivistyksen yhteisönä, elinvoiman edistäjänä ja hyvinvoinnin turvaajana.

Samalla valmistaudutaan sosiaali- ja terveyspalveluiden irtaantumiseen kaupungin tehtäväkentästä vuoden 2020 alussa. Uudistuksella on merkittäviä vaikutuksia sekä kaupungin toimintaan että talouteen. Porissa tämä tarkoittaa karkeasti arvioiden 50 % vähennystä verotuloista, 87 % vähennystä valtionosuuksista, 65 % vähennystä käyttömenoista ja 50 % vähennystä henkilöstömäärästä.

Porissa menneellä valtuustokaudella aloitettu mittava organisaation uudistusprosessi on tarkoittanut rakenteellisten muutosten lisäksi suuria muutoksia koko johtamis- ja ohjausjärjestelmään. Uuden kuntalain hengen mukaisesti meidän on oltava myös avoimempia, vuorovaikutteisempia ja osallistavampia niin asukkaiden, yritysten kuin eri sidosryhmien ja toimijoiden suuntaan. Työtä on tehty yhdessä ja vain yhdessä sopimalla ja tekemällä voidaan saada aikaan toimintaa ja tuloksia.
 Uusi Pori ja uusi organisaatio uudenlaisine tehtävineen sekä haasteiseen ansaitsee yhdessä laaditun ja hyväksytyn sopimuksen valtuusto-ohjelmasta tuleville vuosille. Ohjelman kivijalkana toimii kaupunkistrategia ja sen hyvinvointiohjelman, työllisyysohjelman, elinvoimaohjelman sekä omistajapolitiikan linjaukset. Yhdessä rahoituksen ja investointien, budjetin raamien sekä poliittisten ryhmien yhteisesti neuvoteltujen linjausten pohjalta syntyvä ohjelma tai sopimus on parhaimmillaan konkreettinen tahdonilmaisu, johon koko valtuusto voisi sitoutua tulevalla kaudella. On kuitenkin hyvä muistaa, että liian tiukkojen numeeristen taloudellisten tavoitteiden asettaminen tuleville vuosille on haasteellista ennen kuin sotelait ovat eduskunnassa lopullisesti linjattu.
 
Tulevan syksyn talousarvioprosessi tulee olemaan tiivis ja sitä työstetään rinnakkain valtuusto-ohjelman kanssa, jolloin myös kaikki uudet toimijat ja luottamushenkilöt saavat mahdollisimman laajan ja realistisen kuvan kokonaisuudesta. Varovaisuus tulopuolen arvioinnissa ja tiukka realismi menojen kohdalla on jatkossakin viisautta. Toiminnassa tämä näkyy varmasti perustehtäviin keskittymisenä uusissa hyvinvoinnin ja elinvoiman edistämisen tehtävissä.
 Niin luottamushenkilöiltä kuin virkamiehiltä vaaditaan uudenlaista johtajuutta, päätöksentekokykyä ja ennen kaikkea raakaa rohkeutta tehdä asiat kaupunkilaisten näkökulmasta oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tarvitsemme ennakkoluulottomuutta kokeillessamme uusia rakenteita ja toimintamalleja, jotta voisimme turvata asukkaidemme, yritysten ja toimintaympäristömme elinvoimaisen arjen sekä hyvinvoinnin. Yksi uusi kaupungin ajatelma linjaa Porista ”Vaatii paljon, antaa enemmän”. Siivittäköön tämä tulevan syksyn yhteistä tärkeää työtämme!

3.8.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva