Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Iäisyysasioita

Kuva: Iäisyysasioita

Sosiaali-ja terveydenhuollon uudistusta on tehty kuin Iisakin kirkkoa. Taas tuli aikalisä. Sipilän hallitus taipui aikalisään, jota monet asiantuntijat ovat ehdottaneet jo pitkän aikaa. Vasta perustuslakiongelmat käänsivät pääministerin ja hallituksen pään.

Soteuudistus tarvitaan ja sen alkuperäiset tavoitteet ovat hyvin perusteltuja ja kannatettavia. Alkuperäinen tavoite oli uudistaa ja turvata kansalaisille nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelut. Perustuslakivaliokunta linjasi viisaasti lausunnossaan, että, hallituksen esityksen sisältämästä ns. pakkoyhtiöittämisestä luovutaan. Lisäksi toimeenpanon aikataulua ja vaiheistusta on muutettava. Valiokunnan mukaan perustuslain vaatimus siitä, että julkisen vallan on taattava kansalaisille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut tasavertaisesti, voi muuten vaarantua.

– Yhtiöittämispakko olisi merkinnyt henkilöstön kannalta epävarmuuden lisääntymistä monella tavalla: mahdollisia konkursseja ja lisää yt-neuvotteluja sote-alalle, epätyypillisten työsuhteiden lisääntymistä ja merkittäviä uhkia sosiaali- ja terveysalan koulutukselle ja osaamiselle. Siitä luopuminen ja maakuntien oma palvelutuotannon salliminen selkeyttää henkilöstön asemaa ja merkitsee toivottavasti myös vakautta, jatkuvuutta sekä toiminnan ja osaamisen pitkäjänteistä kehittämistä.

Koko uudistuksen ja sen toimeenpanon jatkovalmistelu on tehtävä huolella, jotta lopputuloksena on toimiva sote-palveluiden kokonaisuus. Näin merkittävässä uudistuksessa ei saa hosua ja on turvattava erityisesti perusterveydenhuollon paraneminen. Voi vain toivoa, että sote-uudistuksen jatkovalmistelussa otetaan erityisesti tämä asia huomioon. Näin suuri uudistus tulisi tehdä yhdessä parlamentaarisessa valmistelussa, jotta se saataisiin maaalin nyt valitussa aikataulussa.

Suomessa on jo vuosikausia ajettu naisten ja miesten välistä palkkatasa-arvoa samapalkkaisuusohjelmalla, sopimuspolitiikalla ja esimerkiksi purkamalla ammattien sukupuolittumista. Tästä huolimatta säännöllisen työajan perusteella maksettava naisen palkka on keskimäärin noin 17 prosenttia miehen palkkaa pienempi.

Monet naisvaltaiset alat, kuten sosiaali- ja terveysala tai päivähoito, pitävät yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Ilman niitä muun muassa laajamittainen työssäkäynti ei olisi mahdollista. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat erittäin hyvin koulutettuja mutta koulutustasoonsa nähden alipalkattuja. Tulevaisuudessa meillä ei ehkä ole tarpeeksi työvoimaa näille aloille.

Tehy teetti nuorille aikuisille kyselyn työelämän tasa-arvosta ja sen tulevaisuudesta. Kyselyn mukaan naisvaltaisten alojen palkkauksen pitkäjänteistä parantamista kannattavat molemmat sukupuolet.

Naisista jopa 85 prosenttia on tällä kannalla ja miehistäkin selvä enemmistö. Vain 13 prosenttia nuorista miehistä katsoo, että naisvaltaisilla aloilla kuuluukin olla matalampi palkkataso kuin miesvaltaisilla aloilla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on irtisanoutunut keskitetystä työmarkkinatoiminnasta. Tuntuu siltä, että samapalkkatavoitetta pallotellaan vuosikausia erilaisissa työryhmissä mutta kukaan ei ota vastuuta tavoitteen toteutumisesta.

Samapalkkaisuustavoitetta ei edistänyt tehty kilpailukykyratkaisu, joka kaatui nimenomaan naisvaltaisten alojen niskaan lomarahaleikkauksina.

Työelämän tasa-arvon ajaminen palvelee yhteiskunnan kehitystä monin tavoin. Jos vihdoin toteutettaisiin perhevapaauudistus, saataisiin isät paremmin mukaan perhe-elämään. Sosiaali- ja terveysalalla esiintyy edelleen paljon määräaikaisten työsuhteiden ketjuttamista ja raskauden vuoksi syrjintää.

Tehy aikoo tuoda samapalkkaisuustavoitteen työmarkkinapöytiin syksyllä. Samapalkkaisuuden edistämiseen on löydettävä keinoja uudessa työmarkkinaympäristössä.

Rauno Vesivalo

Tehyn puheenjohtaja

13.7.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva