Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pölisevää politiikkaa

Kuva: Pölisevää politiikkaa

Kuluneena keväänä ja alkaneena kesänä ei politiikan pöly ole ehtinyt laskeutua. Politiikka on ollut kaikkien huulilla ja pölynnyt on kaikilla tasoilla: maailmalla, Euroopassa, kotimaassa valtakunnan tasolla ja tietenkin kuntavaalien myötä paikallisesti.

Kuntavaaleissa demariaate menestyi hienosti Satakunnassa, ja myös Porissa meidän ryhmämme on nyt valtuuston suurin. Mutta minäkin opin, että todellinen vääntö alkoikin vasta vaalien jälkeen vaaliliittoneuvotteluissa. Tämän viikon maanantaina Porissa aloitti työskentelynsä vaaliliittojen pohjalta koottu, uusi kaupunginhallitus, jossa meillä demareilla on nyt pitkästä aikaa puheenjohtajuus ja poliittinen vetovastuu.

Valtakunnan tasolla meillä on oppositiopuolueen rooli, mutta kuntatasolla monet meistä joutuvat puntaroimaan ja perustelemaan päätöksiään kunnan- ja kaupunginhallitusroolissa kuntalaisten ja jopa myös koko maakunnan asukkaiden arkea ja yhteistä etua mahdollisimman hyvin edistäen.

Ja maakunnan asialla olimme Porin kaupunginhallituksessa päättäessämme hakeutumisesta valinnanvapauspilottiin. Satasoten valmistelu on purjehtinut myötätuulessa ja sen johto- ja ohjausryhmät ovatkin esittäneet kunnille, että hakisimme sekä sote-keskuksen että henkilökohtaisen budjetin pilotointiin. Mukaan valitaan 5-6 maakuntaa, ja maakunnan tahdon pitää olla mahdollisimman yhtenäinen, jotta hakukilpailussa voisi menestyä.

Emmehän me demarit tietenkään pakkoyhtiöittämistä haluaisi - vastustamme sitä! Mutta jos valinnanvapauslaki saa lain voiman, niin silloin lain mukaan toimitaan ja myös yhtiöitetään. Ja jos laki säädetään, niin tottahan myös meille porilaisille ja satakuntalaisille pilottiavustukset kelpaavat.

Kipakkaa keskustelua ja poliittista vääntöäkin on synnyttänyt työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kuntakokeilu. Porin lisäksi kokeilualueina toimii Tampereen, Turun, Oulun, Kuopion ja Rovaniemen seudun kuntia, ja näillä alueilla kerätään kokemuksia ja vahvistetaan kuntien roolia mahdollisina työllisyyspalvelujen tuottajina maakuntamalliin siirryttäessä.

Porissa kokeilun kohderyhmänä ovat alle 25-vuotiaat nuoret, jotka ovat olleet yli kuusi kuukautta aktiivitoimenpiteiden ulkopuolella, sekä yli 200 päivää työttömyyden perusteella työmarkkinatukea saaneet. Pori saa kokeilun myötä omalle vastuulleen noin 1700 henkilön työllisyydenhoidon, ja tätä vahvempaa roolia olemmekin kaipailleet jo pitkään. Kokeilun avulla pystymme tarjoamaan kohderyhmälle ”yhden luukun” -periaatteella ohjausta ja työllisyyspalveluja vuoden 2018 loppuun saakka.

Tiedämme kyllä, että tässäkään kokeilussa kaikki mukana tuleva ei ole vain plussaa, ja esimerkiksi yrityksiin laajeneva työelämäkokeilu on aiheuttanut arvostelua. Mutta kokeilu on laaja 29 toimenpiteen kokonaisuus ja vaikuttaa vahvasti positiiviselta. Pelättyihin ongelmiin voimme myös itse vaikuttaa, koska työllisyystoimenpiteet ja päätökset ovat nyt omien viranhaltijoidemme käsissä, kokeiluun tulee poliittinen ohjausryhmä ja työelämäkokeiluja toteuttaville yrityksille annetaan tarkat kriteerit.

Politiikan keväässä pölyä on laskeutunut ainakin oman kotini nurkkiin. Nyt rätti käteen ja juhannussiivousta tekemään. Iloista juhannusjuhlaa kaikille!

Arja Laulainen

Kirjoittaja on SDP:n Porin valtuustoryhmän puheenjohtaja 

22.6.2017 07:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva