Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väärennöksiä ja kirkkoveneitä

Kuva: Väärennöksiä ja kirkkoveneitä

Suomalaisen politiikan kentällä eletään tällä hetkellä aktiivista aikaa. Presidenttipeli alkaa pikku hiljaa hahmottua, kuntakentällä viimeistellään kuntien luottamushenkilöpalapeliä ja Perussuomalaisten sekä Vihreiden puheenjohtajakilpa on edennyt loppusuoralle.

Kevään kuntavaaleista tulee lauantaina kuluneeksi kaksi kuukautta. Ensi kertaa poikkeuksellisesti keväällä pidetyt kuntavaalit olivat valtakunnan tasolla kärkikolmikon osalta melkoisen tasaiset, mutta maakunta- sekä kuntatasolla vaalien tuloksissa oli merkittäviäkin eroja. Otettakoon esimerkiksi valtakunnan tasolla olematonta vaalivoittoa tuulettaneen Kokoomuksen tilanne kotimaakunnassamme Satakunnassa, jossa vaalitulos heidän osaltaan oli suorastaan heikko. Vastaavasti valtakunnan tasolla on lanseerattu sosialidemokraattien vaalitappiota, josta ei todellakaan voida puhua Suomen ylivoimaisesti sosialidemokraattisimmassa maakunnassa Satakunnassa.

Kuntavaalit olivat ja menivät. Kansa oli jälleen kerran ilmaissut tahtonsa ja kantansa niin Satakunnassa kuin muuallakin. Perinteiseen tapaan vaalituloksen perusteella lähdetään muodostamaan luottamushenkilöpalapeliä tulevalle valtuustokaudelle kansan tahdon mukaisesti. Näin siis ainakin pitäisi tehdä, sillä sehän on vaalien perimmäinen tarkoitus. Vaalitulos on suora kansan tahto, jolla halutaan tietty poliittinen järjestys vallan kahvaan. Kyseessä on siis vaalien aito ja perimmäinen tarkoitus asettaa poliittiset ryhmät paremmuusjärjestykseen kannatuksen perusteella. Tämä on tässäkin kolumnissa ihan pakko toistaa muutamaan otteeseen, koska muutamassa nimeltä mainitsemattomassa satakuntalaisessa kunnassa vaalien tuloksesta muodostettiin väärennös, jonka pohjalta alettiin muodostaa luottamushenkilöorganisaatiota seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kuntavaalien yhteydessä on perinteiseen tapaan muodostettu vaaliliittoja parempaan tulokseen ja parempien paikkojen saamiseksi, mutta reilun pelin hengessä vaaliliitot ja erilaiset koalitiot on muodostettu avoimesti ennen vaaleja.

Tämän ajan käytäntönä tuntuu olevan reagointi vaalitulokseen ja vaaliliittojen muodostaminen vasta vaalien jälkeen. Melkoisen usein tällaisen koalition tavoitteena on kyseenalaistaa todellisen vaalivoittajan asema. Suoraan sanottuna tämä on vaalituloksen vääristelyä ja kansan tahdon halveksuntaa. Voidaan siis jopa käyttää sanaa väärennös tiettyjen paikkakuntien luottamushenkilökokoonpanoista verrattuna aitoon vaalitulokseen. Itselleni  selkeä periaate on ollut, että vaalien voittaja vetää neuvotteluja vaalien jälkeen vaalien tulosta kunnioittaen ja arvostaen.


Vain yksi on joukosta poissa. Näin voidaan kai sanoa, kun puhutaan kiihtyvästä presidenttipelistä ja puuttuvasta Sosialidemokraattien ehdokkaasta. Varteenotettavista ehdokkaistamme yksi toisensa jälkeen on kieltäytynyt kunniasta ja vakavasti on noussut keskusteluissa esille myös se vaihtoehto, että presidenttikilvassa ei tällä kertaa ole ollenkaan sosialidemokraattista ehdokasta.

Ykkösvaihtoehto presidentinvaaleja ajatellen on aina oltava se, että Sosialidemokraateilla on asettaa ehdolle varteenotettava realistiset mahdollisuudet omaava ehdokas. Nyt onkin aivan pakko todella harkiten miettiä, mikä on puolueemme kannalta paras ratkaisu. Puheenjohtajamme Antti Rinne on vakuuttanut sosialidemokraattisen varteenotettavan ehdokkaan löytyvän. Puoluehallitus pohtii asiaa tänään kokouksessaan.  On myös huomattava, että aika ehdokkaamme löytymiseksi alkaa tiimalasissa pikku hiljaa käydä vähiin. On siis huomattavasti parempi miettiä asiaa harkiten eikä painaa paniikkinappulaa viime presidentinvaaleista oppia ottaen.

Yksi harmillinen ja todella merkittävä seikka liittyy presidentinvaalien ja uusien maakuntavaalien yhdistämiseen. Sosialidemokraattisen ehdokkaan puuttuminen presidentinvaaleista voi laskea joukkojemme äänestysintoa, jolloin myös tuiki tarpeellinen ääni maakuntavaalissa voi jäädä saamatta puolueeltamme. Nyt onkin tehtävä määrätietoista työtä ajatellen myös tulevaa maakuntavaalia. Asiasta hyvän ystäväni kanssa keskustellessani hän totesi, ettei missään tapauksessa voi antaa ääntään Sauli Niinistölle. Totesi kuitenkin samalla antavansa äänensä sosialidemokraatille tulevassa maakuntavaalissa. Jos presidentinvaaliin lähdetään ilman sosialidemokraattista ehdokasta, totesi ystäväni yhdeksi vaihtoehdoksi kirkkoveneen.

Harri Lehtonen 

Kirjoittaja on Satakunnan Sosialidemokraattien puheenjohtaja. 

8.6.2017 08:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva