Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Varsinainen lässähdys

Kuva: Varsinainen lässähdys

Suomen hallitus pusersi viime viikolla kaksi päivää aamusta iltaan uusia talous- ja työllisyyspäätöksiä omassa puoliväliriihessään. Kun hallitus piti lehdistötilaisuuden valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi tuoreeltaan tehtyä tuloksia toteamalla, että työllisyystoimia pitää vielä tehdä. Ei ihme, että oppositiossa ihmeteltiin, mihin ihmeeseen hallituksen aika olin neuvotteluissa kulunut? Hallitus sentään julisti suurella suulla, että puolivälitarkastelussa työllisyys on ykkösteema.

Kaksipäiväisen kehysriihen päätökset eivät vahvista luottamusta hallituksen toimintakykyyn. Sekä oppositio että talouspolitiikan asiantuntijat ovat moneen kertaan varoittaneet, että hallituksen tavoitteet eivät ole toteutumassa ilman merkittäviä lisätoimia.

Velkaantuminen ei taitu, alijäämä kasvaa ja työllisyysaste jää 70 prosenttiin. Valtiovarainministeriö totesi hallituksen tekemien päätösten jälkeen murska-arviona, että työllisten määrä kasvaa vain 45 000:lla vuosina 2015-2019. Hallitus jää omasta tavoitteestaan 65 000. Samat virkamiehet olivat hallituksen puoliväliriihessä läsnä. Miksi tulokset alkuviikon punnerruksesta jäivät näin laihoiksi, jos kerran hallituksella käytössä ollut ennuste hallituksen omien tavoitteiden toteutumisesta?

Hallituksen kahden päivän kokoustelun lopputulos jäi lässähdykseksi. Hallitus ei esittänyt juuri mitään uusia työllisyys- ja taloustoimia suurista puheista huolimatta. Ainoa uskottavia työllisyysvaikutuksia sisältävä uudistus liittyy varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen, millä saadaan aikaan 4200 työpaikkaa.

Vaikka työllisyys- ja talouspäätöksiä ei tullut, enemmän tai vähemmän hämäriä päätöksiä kyllä tehtiin. Kehysriihen suurimmaksi poliittiseksi lehmänkaupaksi nousi hallintarekisteristä sopiminen. Muun muassa verottaja, poliisi, syyttäjälaitos ja eri oikeusviranomaiset ovat vastustaneet hallintarekisteriä voimakkaasti, koska katsovat sen lisäävän rahanpesua, veronkiertoa ja rikollista toimintaa. Entinen valtiovarainministeri Alexander Stubb päätyi lopulta toteamaan, että “me emme valmistele hallintarekisteriä uudestaan missään muodossa. Hallintarekisteri on haudattu ja kuopattu.” Hallituksen puolivälitarkastelussa hallintarekisteri teki kuitenkin paluun, ja parissa päivässä viime viikolla hallituspuolueet runnoivat talousvaliokunnassa läpi hallintarekisterin. Tähän asti perussuomalainen talousvaliokunnan puheenjohtaja Kai Turunen oli ollut vielä kriittisellä kannalla: ”Suomen ei tarvitse eikä kannata muuttaa osakeyhtiölakia niin, että omistukset voitaisiin piilottaa hallintarekisteriin ulkomaille”.

Hallituksen kehysriihestä tuli varsinainen lässähdys. Kompromisseilla oli tällä kertaa monta hintaa: mutta kolme uutta ministeriä sentään tuli(!).

Krista Kiuru

sd-kansanedustaja

4.5.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva