Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vaalielämää ja elämää vaalien jälkeen

Kuva: Vaalielämää ja elämää vaalien jälkeen

Hän allekirjoittaa ehdokassitoumuksen. Ratkaisulle, ehdokkuudelle on ollut olemassa selvät aatteelliset perusteet. Se ei ole syntynyt hetken mielijohteesta vaan perusteellisen harkinnan jälkeen. Hän on jännittynyt, mutta samalla innostunut.

Hän pohtii millaisia mainoksia tekisi, mistä keksisi puhuttelevan ja oman näköisen vaaliteeman, auttaisikohan joku? Uskaltaako hän esiintyä, tuoda mielipiteensä julki? Monia avoimia kysymyksiä ja vähän vastauksia.

Perhosia vatsassaan hän innostuu vaalityöstä. Löytyy muutama tärkeä tukija. Hän on helpottunut.

Vaalimainoksetkin tulee tehdyksi kiireen keskellä. Ei tosin ensimmäisessä paikassa, jossa kerrottiin, että hänestä ei tule koskaan mitään politiikassa. Näkemykset mainonnasta eivät osuneet yksiin. Mutta hän on päättäväinen.

Hän seisoo vaalitilaisuudessa sormet ja varpaat kohmeessa, korissa vähän karkkia ja pieniä esitteitä. Ystävällinen rouva kertoo hänelle, miten vaalityötä tehdään. Aurinko paistaa ja grillimakkaran tuoksu tarttuu vaatteisiin. Muutama toiveikas keskustelukin käytynä. Hän on iloinen. Tämähän on mukavaa!

Vaalibudjetin hän käyttää kolmeen lehti-ilmoitukseen. Hän ajattelee vanhan sanonnan mukaan, että ei se ota, jos ei annakaan. Oma kuva aamun lehdessä tuntuu hieman oudolta. Toimittaja soittaa, hän pääsee lehtijuttuun uusista ehdokkaista.

Vaali-iltana hän ei osaa jännittää. Pienelle pojalleen hän keittää iltapuurot ja alkaa lukea satua. Ajattelee lukevansa aamulla vaalituloksen lehdestä. Ehkä sitten seuraavalla kerralla. Iltasadun keskeyttää huudahdus olohuoneesta. Hän on menossa läpi. Rimaa hipoen, mutta kuitenkin.

Vähäunisen yön jälkeen työpaikalla odottaa kukkia. Puhelin soi ja toimittaja pyytää haastatteluun. Hän on yksi uuden valtuuston nuorista päättäjistä. Hän lupaa ryhtyä töihin, opetella kaiken uuden ja olla ahkera. Elämässä taittuu uusi lehti.

Kahdentoista vuoden jälkeenkin tuoksuu makkara vaatteissani ja jalkoja hieman paleltaa. Korissa on edelleen karkkia ja kortteja. Huomaan äidillisesti neuvovani asettelemaan vaalimainoksia oikealla tavalla, jotta munkkien jakelu onnistuisi paremmin. Minua hymyilyttää. Katson miten ehdokkaat tekevät yhdessä vaalityötään tiiviimmin kuin koskaan aiemmin.

Vaalipäivä tuntuu pitkältä ja se kuluu siivoamalla. Ennakkoäänten julkaisun jälkeen suuntaan vaalivalvojaisiin. Satakunnassa puolueemme tekee tuloksen, joka on omaa luokkaansa. Puhelin täyttyy viesteistä. Sydäntä lämmittää ajatukset saadusta tuesta. Työmme saa jatkua ja sillä on ollut merkitystä.

Vaali-illan ilot ja surut, tuloksesta riippuen, näkyvät ihmisissä ja eritoten ehdokkaissa mahdollisesti vielä pitkään vaalien jälkeenkin. Olo saattaa olla tyhjäkin. Ovella kolkuttaa paikkaneuvottelut, joissa useimmiten ei kolhuiltakaan vältytä. Sekin kuuluu asiaan.

Tiiviin vaalielämän jälkeen on aika alkaa rakentaa uutta. On aika tehdä uudenlaista kaupunkipolitiikkaa – ihmisläheistä ja lähellä arjen perusasioita. Yhdessä.

Diana Bergroth-Lampinen

Porin kaupunginvaltuuston pj ja Satakunnan Sosialidemokraattien varapj

20.4.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva